Annons

Efter Tayyab Shababs utvisning: Nytt lagförslag före sommaren

Alexander Olsson, vd på Animail sedan december 2016. Foto: Animail.

Animails jakt på lönsamhet börjar ge resultat

Riskkapitalbolag köper hälsosajten Webmd för 20 miljarder

Daniel Ek, vd och medgrundare för Spotify.

Spotify uppges vara nära nytt stort avtal

Klassiska Paint på väg att gå i graven efter 32 år

Missa inget! Sveriges bästa tech-och startupnyheter direkt i mejlen:

Efter Tayyab Shababs utvisning: Nytt lagförslag före sommaren

Foto: Fredrik Sandberg/TT
Kritiken haglar mot Migrationsverkets tuffa regler för arbetstillstånd. Nu flaggar migrationsminister Morgan Johansson (S) för att ett nytt lagförslag kommer före sommaren.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Under tisdagen kom beskedet att den pakistanska programmeraren Tayyab Shabab får avslag från Migrationsdomstolen på sin ansökan om att få stanna kvar i Sverige. Anledningen är en försäkringsmiss av hans tidigare arbetsgivare.

Tayyab Shabab är inte ensam om sin situation. Såväl Spotify som andra svenska it-företag har de senaste månaderna slagit larm om att de riskerar att förlora nyckelpersoner som ett resultat av Migrationsverkets hårdare linje för arbetstillstånd, vilket Di Digital rapporterat om. 

Läs mer: Spotify-anställda hotas av utvisning 

Ett nytt lagförslag kommer att presenteras före sommaren. Det säger migrationsminister Morgan Johansson (S) till Di Digital. Han har redan tidigare flaggat för att regeländringar är på väg.

”Det här är tyvärr konsekvensen av den politik som den borgerliga regeringen genomförde. Vi arbetar för att förändra lagstiftningen och lägger ett första lagförslag innan sommaren”, säger han i en kommentar.

En politiker som vid flera tillfällen kritiserat det nuvarande systemet är Centerpartiets ledare Annie Lööf.

"Det är både ovärdigt och ologiskt för ett land som Sverige att en framgångsrik programmerare som jobbar, betalar skatt och gör rätt för sig utvisas på grund av bagataller som begåtts av en tidigare arbetsgivare", sade hon till Di Digital under tisdagen.

Läs mer: Tayyab Shabab utvisas ur Sverige: ”Hemskt besked” 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post