Hoppa till innehållet

Elbilsfabrik etableras i Skåne – vill ta in en halv miljard

Elbilsbolaget Uniti etablerar en bilfabrik i Skåne. Tillsammans med Siemens bygger man en fullt automatiserad fabrik som ska leverera de första fordonen under 2019.

Bortsett från lyxbilstillverkaren Koenigsegg i Ängelholm har det inte tillverkats bilar i Skåne sedan Saab lade ner sin bilfabrik i Malmö 1991. Men nu kan Di Digital avslöja att en ny och modern bilfabrik etableras i antingen Malmö eller Landskrona, när elbilsbolaget Uniti tillsammans med Siemens bygger en fullt automatiserad produktionslinje som ska klara av att tillverka 50 000 elfordon under det första året. 

“Partnerskapet med Siemens är grundläggande för våra långsiktiga planer eftersom vi nu har möjligheten att inte enbart utveckla en hållbar bil, utan även tillverka den på ett hållbart sätt i stor skala, snabbare och med signifikant mindre kapitalinsats. Vår fullt automatiserade produktionslinje kan i princip ha lamporna släckta 22 timmar om dygnet”, säger Lewis Horne, vd för Uniti Sweden. 

Läs mer: Svensk elbil tar in fem miljoner via crowdfunding 

Partnerskapet är baserat på mjukvara från Siemens PLM, Product Lifecycle Management, som gör det möjligt att planera hela produktionsprocessen virtuellt innan den implementeras fysiskt. 

Att fabriken hamnar i Skåne är klart och just nu utvärderas olika lägen i Malmö och Landskrona.

”Det första fordonet som rullar av produktionslinjen kan säljas direkt till kund utan att några testfordon måste produceras,” säger Mats Friberg, vd för Siemens PLM Software i Norden.

Att fabriken hamnar i Skåne är klart och just nu utvärderas olika lägen i Malmö och Landskrona. Enligt uppgift till Di Digital är det goda placeringar vid eller intill en hamn som kan avgöra var fabriken slutligen placeras. 

Läs mer: Tesla-svensken miljardsatsar på stor batterifabrik 

“Tack vare vår snabba tillväxt har vi varit tvungna att byta lokal två gånger på ett år. Nästa lokal vi flyttar till kommer att vara vår produktionslokal som placeras i antingen Malmö eller Landskrona. Den kommer att vara stor nog för oss att göra oss hemmastadda på lång sikt”, säger Lewis Horne, som i dag sitter i företagets lokaler i Lund. 

De första bilarna ska enligt Uniti kunna levereras under 2019.

Produktionslinan ska börja byggas inom 18 månader och de första bilarna ska enligt Uniti kunna levereras under 2019. Siemens har fram till i dag investerat motsvarande 3 Mkr i mjukvara och support i bolaget för att möjliggöra planering av fabrik och massproduktion. 

Läs mer: Harald Mix bland ägarna bakom Tesla-svenskens batterifabrik

I en crowdfundingkampanj i höstas fick Uniti in drygt 11,6 miljoner kronor genom 570 investerare i 45 länder. Pengarna från kampanjen ska användas till att bygga en första prototyp av den lilla stadsbilen, som presenteras under andra halvan av 2017. Men redan nu sägs bolaget förbereda en större finansieringsrunda där man under slutet av året planerar att ta in 60 miljoner euro, motsvarande drygt 570 Mkr, från privata och institutionella investerare, för att på sikt börsnotera bolaget. 

Bilarna som ska tillverkas i fabriken har ännu inga slutliga specifikationer, men bilen ska kosta omkring 200 000 kronor, väga 400 kilo, ha en toppfart på 90-120 km/h och ha en räckvidd på mellan 15 och 30 mil beroende på modell. Unitis bil är tänkt att fungera som familjens andrabil eller som en bil för den unga pendlaren som är medel- eller höginkomsttagare. 

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera