Hoppa till innehållet

En av tio Stockholmare jobbar i tech-sektorn

Närmare en av tio Stockholmare jobbar idag inom den glödheta tech-sektorn. Suget på kompetent personal driver upp lönerna och skapar flaskhalsar inom vissa sektorer.

Tokglada tech-personer. Nathalie Nylén, Sebastian Fuchs och Jessica Stark på Sup46.
Tokglada tech-personer. Nathalie Nylén, Sebastian Fuchs och Jessica Stark på Sup46.

Stockholm har de senaste åren utvecklats till en av världens viktigaste kluster för it- och telekom. Men internationella succébolag som Spotify, Klarna och King är bara toppen på ett isberg. Faktum är att yrket ”mjukvaru- och systemutvecklare” idag är det enskilt vanligaste yrket i Stockholms kommun, enligt SCB.

Närmare 22.000 personer jobbade inom detta yrke i Stockholms kommun 2014. Det är nästan tre gånger så många som antalet vårdbiträden i kommunen.

Slår man ihop antalet mjukvaru- och systemutvecklare med alla de andra i it-sektorn blir totalsiffran närmare 52.000 personer. Det motsvarar 9,4 procent av de drygt 550.000 som jobbade i kommunen 2014.

Stockholms startupbolag har svårt att hitta bra utvecklare

Pilarna pekar på att siffran sannolikt är ännu närmare en av tio idag. Så sent som 2009 var andelen 8,3 procent. Och 2004 jobbade endast 7,4 procent av Stockholmarna i it-sektorn.

Tech-sektorn är dock långt ifrån homogen. Vid sidan av systemutvecklare är andra vanliga kategorier ”it-chef”, ”utvecklare inom spel och digitala medier” och ”supporttekniker”.

Efterfrågan har drivit upp lönerna i branschen de senaste tio åren. Redan 2013 tjänade en genomsnittlig it-chef i Sverige 61.000 kronor per månad enligt SCB, att jämföra med en månadslön på 47.000 kronor 2005. En typisk programmerare tjänade drygt 40.000 kronor per månad 2013, jämfört med drygt 33.000 kronor åtta år innan.

Zoran Covic, vd för Ework.

En färsk barometer från Ework, en förmedlare av it-konsulttjänster, visar dessutom att it- och telekomkunsulter haft en fin löneutveckling det senaste året. Hela 43 procent lyckades höja sina timpriser som i snitt ligger på 870 kronor idag. Över hälften tror på en fortsatt stigande lönenivå de närmaste tolv månaderna.

”Det är den mest optimistiska barometern sedan starten 2007. Konsultmarknaden är het, inte minst i Mälardalen. Men jag skulle inte beskriva den som överhettad. Vi lyckas hitta konsulter för våra uppdrag inom nästan alla områden”, säger Zoran Covic, vd för Ework.

Han uppger att de flaskhalsar som uppstår främst finns inom ”mobilitet, projektledning och molnutveckling”.

”Många bolag gör nylanseringar och vill erbjuda sina tjänster på mobilen just nu”, säger han.

Läs mer: SUP46-grundare ska ta Stripe in i Norden

Trots trycket ökar inte tendensen att lägga ut programmeringstjänster på underleverantörer i till exempel Indien, enligt Covic.

”Farhågorna om att alla jobb ska försvinna till Indien har inte besannats. Marknaden har hittat en ganska stabil balans ser det ut som”, säger Zoran Covic.

Jessica Stark, vd på Sup46.

Jessica Stark, vd och medgrundare på startuphubben Sup46, ser det som ett sundhetstecken att Stockholms unga tech-bolag lockar personal från utlandet. 

”Stockholms startupbolag har svårt att hitta bra utvecklare och många av våra medlemmar rekryterar nyckelpersonal från hela världen. Det är positivt, då bolagen i regel siktar på internationell expansion. Löneläget i Stockholm är högt, men i Silicon Valley är det ändå 3-4 gånger högre”, säger hon.


Närmare 52.000 personer jobbar inom Stockholms it-sektor:

IT-chefer: 3.965
Systemanalytiker och IT-arkitekter m.fl.: 3.657
Mjukvaru- och systemutvecklare m.fl: 21.678
Utvecklare inom spel och digitala media: 1.123
Systemtestare och testledare: 1.616
Systemförvaltare m.fl.: 2.127
IT-säkerhetsspecialister: 570
Övriga IT-specialister: 5.077
Drifttekniker, IT: 2.789
Supporttekniker, IT: 4.504
Systemadministratörer: 953
Nätverks- och systemtekniker m.fl.: 2.996
Webbmaster och webbadministratörer: 621
Totalt antal anställda i it-sektorn: 51.676
Totalt antal anställda i Stockholms kommun: 550.480              

Källa: SCB

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera