Hoppa till innehållet

Energibolag om bitcoinhallarna: ”Har blåst ut 22 megawatt till kråkorna”

Det stupade bitcoinbolaget KNC Miners konkursbo har sålts till Gogreenlight, meddelar konkursförvaltaren. Det nystartade bolaget ska återvinna energi på svenska datacenter.

KNC Miners senaste serverhall i Boden var i början av juni ännu inte färdigställd.
KNC Miners senaste serverhall i Boden var i början av juni ännu inte färdigställd.Foto: Per Pettersson

För omkring två år sedan, när de svenska riskkapitalbolagen ville få sin del av den växande bitcoin-kakan, föll valet på KNC Miner (NTL). Totalt tog KNC Miner in 250 miljoner kronor från aktörer som Creandum och Gullspång Invest:

Foto:

Det nu konkursförsatta bitcoinbolaget KNC Miner tog in 250 Mkr i riskkapital från bland andra Creandum och Accel. Grafik och data från nordictechlist.com.

Läs även: ”Project Klondike” – så övertalades investerarna att satsa i KNC Miner

Till en början producerade bolaget hårdvara för att bryta bitcoin. Senare ställde man om verksamheten till att utvinna den digitala valutan på egen hand, genom serverhallar i Boden.

Valutabrytningen blev en succé. På mindre än ett år omsatte KNC Miners verksamhet i Boden närmre en halv miljard kronor.

Men med hård konkurrens från Kina och en stundande halvering av produktionstakten av bitcoin valde KNC Miner i slutet av maj att ansöka om konkurs.

”Det här var det ansvarsfulla att göra” sa vd:n Sam Cole till Di Digital då.

Det man har gjort hitills är att blåsa ut 22 megawatt till kråkorna.

Under sommaren har konkursförvaltaren Nils Åberg fört diskussioner med flera spekulanter på bolagets konkursbo, såväl svenska som utländska. Bitcoin-produktionen i Boden förlängdes och var lönsam trots att antalet tilldelade bitcoin per dag halverades den 10 juli, sa Nils Åberg nyligen till Di Digital.

Nu står det klart att KNC Miners konkursbo har sålts till det nybildade bolaget Gogreenlight, enligt ett mejl från Nils Åberg.

Gogreenlights affärsidé är att bygga datacenter som återvinner den energi, främst i form av värme, som skapas i serverhallarna i betydligt större utsträckning än vad som vanligtvis är fallet i dag.

Fallet KNC Miner var ett perfekt exempel på motsatsen, enligt vd:n Sten Oscarsson.

”Det som blir tydligt när man tittar på KNC:s verksamhet är att man måste bygga datacentrena redan från början för att lyckas med energiåtervinningen. Det är den raka motsatsen. Det man har gjort hitills är att blåsa ut 22 megwatt till kråkorna”, säger han till Di Digital.

Så verksamheten i Boden ska fortsätta under er ägo?

”Absolut. Men att bedriva verksamheten på det sätt man har gjort förut fungerar inte.”

Gogreenlights ledning har kopplingar till Borderlight, ett bolag baserat i Uppsala som tillhandahåller teknisk infrastruktur till offentlig sektor. Borderlight omsatte i fjol 99 miljoner kronor med 26 Mkr i vinst.

”Jag är glad att vi fått ett överlåtelseavtal på plats med en seriös köpare med spännande planer för framtiden. Nu hoppas jag att de utestående villkor som finns kan uppfyllas snart, så att köparen kan tillträda verksamheten”, säger Nils Åberg i en skriftlig kommentar.

Han vill inte uppge priset som Gogreenlight har betalat.

I juli visade bouppteckningen att de olika bolagen i KNC Miner-koncernen hade obetalda fordringar på 165,2 Mkr vid konkurstillfället.

Tillgångarna i bolagen uppgick till 38,2 Mkr, vilket lämnade en total brist på 127 Mkr.


Mer om KNC-konkursen:

Läs även: KNC-ägaren efter konkursen: ”Vi hade inte koll på produkten”

Läs även: Kommentar: ”Rent nonsens om KNC-kollapsen”

Läs även: Guldruschen som kom av sig

Läs även: KNC-grundaren: ”Kina har fördelar som vi inte känner till”

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera