Hoppa till innehållet

EQT Ventures satsar på goda hackare – blir dörröppnare i Europa

EQT Ventures är med och investerar när amerikanska Hackerone tar in 350 miljoner kronor i riskkapital. ”Det här är första exemplet på vår strategi att hjälpa amerikanska teknikbolag expandera i Europa”, säger Hjalmar Winbladh, partner på EQT Ventures.

Hjalmar Winbladh, partner på EQT och Mårten Mickos, vd för Hackerone.
Hjalmar Winbladh, partner på EQT och Mårten Mickos, vd för Hackerone.Foto: Oskar Omne

Det har snart gått ett år sedan riskkapitalbolaget EQT Ventures (NTL) säkrade sin första fond på 5,3 miljarder kronor. Sedan dess har man investerat i ett dussintal teknikbolag som svenska vårdgivaren Min Doktor (NTL), finska matappen Wolt (NTL) och holländska läkemedelsförmedlaren Mytomorrows.

Första prioritet ligger på investeringar i europeiska bolag i tidiga skeden, följt av lite större investeringar i europeiska bolag på väg ut i världen. Man vill även göra ett par årliga investeringar i amerikanska teknikbolag som vill växa i Europa.

Första exemplet på detta är nu klart. Det rör sig om en storsatsning på amerikanska Hackerone, med bas i Silicon Valley, som tar in 350 miljoner kronor i sin tredje kapitalrunda sedan starten 2012. EQT Ventures är en av fyra investerare, och den enda med bas i Europa.

Läs även: Vd-proffset Mårten Mickos ska jobba med hackare

”Vi har mycket att erbjuda dem, både när det gäller vårt nätverk inom tekniksektorn och vad gäller EQT:s nätverk i den mer traditionella industrin”, säger Hjalmar Winbladh (NTL) utan att avslöja den exakta summan.

Foto:
Mårten Mickos och Hjalmar Winbladh. Foto: Oskar Omne

Vi har många potentiella under åt Hackerone i vårt nätverk

EQT Ventures moderbolag, EQT är sprunget ur Investor-sfären och är idag norra Europas största private equity-bolag.

Läs även: Svenskt riskkapital kopplar greppet om Europa

”Vi har många potentiella kunder åt Hackerone i vårt nätverk. Allt från teknikbolag som Sportradar, där jag tidigare satt i styrelsen, till traditionella bolag i EQT-sfären som Saab, ABB och SEB”, säger Hjalmar Winbladh.

It-säkerhet är som marknadsföring. Hälften av investeringarna är bortkastade, men man vet inte vilken hälft

Hackerone beskriver sig som världens största marknadsplats för hackare som tävlar i att hitta sårbarheter i kundernas it-system.

Läs även: Säkerhetslegendaren: Ditt företag måste in på dark web

”It-säkerhet är som marknadsföring. Hälften av investeringarna är bortkastade, men man vet inte vilken hälft. Hackerone erbjuder det mest kostnadseffektiva sättet att uppgradera sitt säkerhetssystem”, säger Mårten Mickos, vd för Hackerone sedan slutet av 2015.

Han är ursprungligen från Finland, men flyttade till Silicon Valley för 14 år sedan då han var vd för MySQL. Det svenskgrundade databasbolaget såldes för en miljard dollar 2008 och är nu en del av databasjätten Oracle.

Läs även: EQT Ventures investerar i danskt HR-bolag

De två lärde känna varandra för drygt tio år sedan genom Silicon Valley-jätten Benchmark Capital, som investerade både MySQL och i Hjalmar Winbladhs bolag Rebtel.

Vi växer fort, har över 100 000 hackare i systemet och har betalat ut över 130 miljoner kronor i belöningar sedan starten.

Benchmark Capital har tidigare backat bolag som Ebay, Uber och Snapchat. Man har även varit investerare i Hackerone sedan första kapitalrundan 2014.

Läs även: EQT:s hemliga investeringsvapen

”Vi växer fort, har över 100 000 hackare i systemet och har betalat ut över 130 miljoner kronor i belöningar sedan starten. I dagsläget har vi 800 kunder, bland annat Uber, Yelp och Yahoo, men även USA:s försvarsdepartement som anlitade oss för att göra en tävling vi kallade ”Hack the Pentagon”, säger Mårten Mickos.

Hjalmar Winbladh är mer än nöjd med investeringen.

”Hackerone kommer att revolutionera it-säkerhet på samma sätt som MySQL:s öppna källkod revolutionerade databasbranschen för 15 år sedan”, säger han.

Läs mer: Spelet bakom EQT Ventures miljarder

Fakta – därför används “goda” hackare:
It-säkerhetsbolag har länge nyttjat så kallade “white hat hackers” för att utsätta storbolags it-system för simulerade attacker i jakt på säkerhetsbrister. Bolaget Hackerone har skapat en plattform som låter hackare tävla om att avslöja säkerhetsbrister, mot kontantbelöningar för den som lyckas. Bolagen kan sedan lägga sina resurser på de problem man faktiskt har. Två kända svenska hackare som jobbar via Hackerone är Frans Rosén och Mathias Karlsson.

Foto:

Läs mer: Svenskt riskkapital kopplar greppet om Europa
Foto:
Hjalmar Winbladh, partner på EQT Ventures, Marta Sjögren, investerar på Northzone och Henrik Aspén, partner på Verdane Capital.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera