Hoppa till innehållet

Ersättningen till digitala vårdcentraler kan halveras

Sjukvårds- och folkhälsoministern Gabriel Wikström har tidigare flaggat för en minskad ersättning för digitala läkarbesök som Kry och Min Doktor tillhandahåller. Enligt DN kan sänkningen röra sig om en halvering.

Digitala vårdcentraler som Kry och Min Doktor kan få halverad ersättning för läkarbesök.
Digitala vårdcentraler som Kry och Min Doktor kan få halverad ersättning för läkarbesök.Foto: Kry.

Ersättningsnivåerna till digital vårdcentraler har varit ett omdebatterat ämne bland politiker och landsting. Innan årsskiftet kunde kostnaden för landstingen, där patienten var skriven, nå över 2000 kronor per möte med en digital vårdgivare. 

Vid årsskiftet bestämdes det att ersättningen skulle sänkas och ligger nu på cirka 1200 kronor per digitalt besök. Men även den ersättningen har ansetts vara för hög.

Sjukvårds- och folkhälsoministern Gabriel Wikström (S) sa i en intervju med Di Digital att dagens ersättningssystem skapar för stora incitament för privata aktörer att öppna digitala vårdcentraler. 

”Den här ersättningsnivån gör det väldigt lönsamt att öppna en digital vårdcentral och få marginal på besöken”, sa Gabriel Wikström.

Läs även: Ministern: Ersättningen till digitala vårdcentraler ska sänkas 

Sveriges kommuner och landsting, SKL, har fått i uppgift att se över ersättningsnivån och enligt uppgifter till DN, föreslår arbetsgruppen inom SKL att man ska halvera den. Därmed skulle ersättningsnivån hamna på 650 kronor per digitalt vårdbesök.

”Uppgifterna är inte offentliga. Det jag kan säga är att vi har haft uppdraget att se över prisnivån eftersom det har funnits synpunkter på att den digitala vården har kostat för mycket, säger Lars Kolmodin i arbetsgruppen till DN. 

Läs även: Kry: ”Onlinevård är inte dyrare än fysisk vård” 

Att ersättningen har varit så hög tidigare har att göra med att de räknas för utomlänsbesök, i alla fall för alla patienter som inte bor i Jönköpings län. Anledningen är att de digitala vårdcentralerna måste ha ett samarbete med en fysisk vårdcentral, vilket har mottagits väl av speciellt Jönköpings län, varvid både Kry och Min Doktor samarbetar med fysiska vårdcentraler där. 

Därmed delar den fysiska vårdcentralen och den digitala på ersättningen som betalas av landstinget där patienten är skriven. 

Läs även: Debatt: ”Ersättningsnivån är helt rimlig” 

Hur en halvering av ersättningen kommer att påverka startupbolag som Kry och Min Doktor återstår att se. Förslaget ska inom kort presenteras för SKL:s styrelse.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera