Hoppa till innehållet

”Ett styrkebesked för svensk tech och Linköping”

Microsoft köper det Linköpingsbaserade 3D-bolaget Donya Labs för en okänd summa. Ägarna SEB Ventures och Almi Invest uppges dock vara mer än nöjda med affären.

David Sonnek, chef för SEB Venture Capital.
David Sonnek, chef för SEB Venture Capital.Bild: Amanda Lindgren

På tisdagskvällen kom bomben: Microsoft köper svenska 3D-bolaget Donya Labs, med bas i Linköping, för en okänd summa.

SEB:s riskkapitalgren, SEB Venture Capital, klev in som största ägare i Donya Labs 2013 i samband med bolagets a-runda.

”Det är jättespännande och känns väldigt kul”, säger David Sonnek, chef för SEB Venture Capital, om Microsoft-köpet.

Läs mer: Microsoft köper Linköpingsbolaget Donya Labs

Donya Labs har utvecklat 3D-programvaran Simplygon som används i dataspel. I Microsoft fick både grundarna och ägarna det som de letat efter: en stor aktör som kan skala upp bolagets affär.

”Microsoft är rätt partner för det. Jag tror också att det är det här som grundarna såg framför sig”, säger David Sonnek.

Han passar också på att hylla Linköping, där Donya Labs har sin verksamhet.

”Jag tycker att det här är ett styrkebesked för svensk tech men också för Linköping som producerar bolag efter bolag som vi tycker är spännande att titta på”, säger David Sonnek.

Läs mer: Google köper startup i Umeå

Donya Labs andra externa storägare, Almi Invest, klev in som såddinvesterare redan 2008 och är även de belagda med munkavle när det kommer til köpeskillingen. Själva beskriver de dock affären som en av sina bästa någonsin.

”Det är klart att vi är väldigt nöjda”, säger Fredrik Malmström, investment manager på Almi Invest.

”Microsoft var en av de som vi hade förväntat oss skulle vara intresserade. Vi såg hela tiden en av de stora, som Microsoft, Google och Apple, som potentiella köpare i vår långsiktiga plan”, fortsätter han.

Han påpekar att Microsoft lovat att ha kvar verksamheten i Linköping.

”Det är positivt för Linköping att verksamheten byggs vidare där. Förhoppningsvis kan det skapas ett centrum i Linköping med kompetenta människor inom 3D-optimering”, säger Fredrik Malmström.

Läs mer: Sju skäl att hålla koll på Linköpings startup-sektor

Sajten Breakit har publicerat listan över ägare i Donya Labs, med hänvisning till ägartjänsten Vembi. Utöver SEB Ventures och Almi Invest har bolaget fram till nu ägts av grundarna och affärsängeln Johan Melefors.

De får dela på Microsofts miljoner

SEB – 22 procent

Koshi Hamedi (medgrundare) – 19 procent

Ulrik Lindahl (medgrundare) – 14 procent

Johan Melefors (affärsängel) – 11 procent

Almi invest – 9 procent

Magnus Wennerholm (tidigare vd) – 9 procent

Martin Ekdal (medgrundare) – 6 procent

Matthew Connors (vd) – 2 procent


Mer om affären i senaste Digitalpodden:

https://embed.acast.com/digitalpodden/microsoftkopersimplygon-amraijatterundaochai-krigiusa

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera