Hoppa till innehållet

EU ger Google rekordböter på 24 miljarder

EU-kommissionen bötfäller Google för att ha favoriserat sökträffarna på sina egna e-handelstjänster. Googles praxis slog ut stora delar av konkurrenternas trafik.

EU-kommissionens sju år långa utredning utmynnade på tisdagen i en dom och kraftiga böter för Google.

Rekordböterna, motsvarande 23,6 miljarder svenska kronor, är betydligt högre än väntat. Summan överstiger kraftigt det tidigare rekordet på 1,06 miljarder euro som Intel dömdes att betala 2009. 

Det som Google har gjort är olagligt.

”Googles strategi för sin handelstjänst har inte bara handlat om att nå kunder genom att erbjuda bättre produkter än rivalerna. I stället har Google missbrukat sin marknadsställning som sökmotor”, skriver EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager i ett pressmeddelande.

Googles praxis har kraftigt ökat trafiken till internetjättens samarbetspartners.

Sedan Google inledde sin regelvidriga verksamhet har trafiken för Googles tjänst ökat 45 gånger i Storbritannien, 35 gånger i Tyskland, 19 gånger i Frankrike, 29 gånger i Nederländerna, 17 gånger i SPanien och 14 gånger i Italien.

Konkurrenternas trafik har minskat avsevärt. Kommissionens undersökning fann exempel på nedgångar mellan 80 och 92 procent i Storbritannien, Tyskland och Frankrike.

”Det som Google har gjort är olagligt under EU:s antitrustregler. Det har förhindrat andra företag möjligheten att konkurrera och skapa nytt. Och viktigast av allt: det har förhindrat europeiska konsumenter från att kunna välja fritt”, säger Vestager.

Läs mer: EU slår Facebook på fingrarna – riskerar miljardböter

Google kan komma att överklaga domen, uppger bolaget för Di Digital.

”Med all respekt håller vi inte med om de slutsatser som har meddelats i dag”, skriver Farshad Shadloo, bolagets talesperson i Norden, i ett uttalande.

”När du shoppar på nätet vill du hitta produkterna du letar efter snabbt och enkelt. Och annonsörer vill marknadsföra samma produkter. Därför visar Google shoppingreklam som sammanför våra användare med tusentals annonsörer, stora som små, på sätt som är användbara för båda parter”, tillägger han.

Läs mer: Google avfärdar EU:s anklagelser

Bötesbeloppet tar hänsyn till varaktigheten av konkurrensbrottet och skadan som har uppkommit under tiden. EU-kommissionen ger nu företaget 90 dagar på sig att avsluta "sitt uppförande". Annars tillkommer böter på upp till 5 procent av den dagliga världsomsättningen för Googles moderbolag, Alphabet.

När Intel bötfälldes 2009 gick pengarna in i EU:s centrala budget och minskade alltså medlemsländernas bidrag till budgeten med motsvarande belopp. Samma regler gäller fortfarande. EU kan alltså vänta sig ett budgettillskott på 24 miljarder kronor om Google betalar i tid.

Produkten som domen handlar om, Google Shopping, (tidigare kallat Froogle och Google Product Search) tillåter kunder att jämföra varor och priser på nätet, och hitta fördelaktiga erbjudanden, inklusive på Amazon och eBay.

Staffan Mörndal, partner på Verdane Capital, tror att anledningen till Googles satsning på Google Shopping har att göra med att Google har förlorat mycket trafik i USA till Amazons app, vilket betyder att många konsumenter inte längre går via Google.

”Genom att försöka skapa en bättre söktjänst än Amazon, vill de komma närmare konsumenten utan att förstöra sin relation till sina kunder – e-handlarna. För våra bolag skapar Google Shopping inga problem på kort sikt”, säger Staffan Mörndal till Di Digital.

Enligt honom har så gott som all försäljning av vissa varugrupper i Europa förflyttas från reklam i sökmotorn till Google Shopping. I vissa fall står nu Google shopping för närmare 80 procent i jämförelse med Adwords 20 procent. Förändringen har skett väldigt snabbt och Google Shopping växer fortfarande starkt, enligt Staffan Mörndal. 

”Jag är lite förvånad över domen eftersom alla har samma möjlighet att synas inom Google Shopping. Det skulle inte förvåna mig om den här domen också har en politisk aspekt”, säger Staffan Mörndal.

Förutom tisdagens beslut är Google inblandat i två separata konkurrensärenden, där kommissionen redan har dragit den preliminära slutsatsen att Google har missbrukat sin dominerande marknadsställning.

Det ena fallet gäller Androids operativsystem, där kommissionen anser att Google har hämmat valmöjligheter och innovation i en mängd mobilappar och tjänster.

Det andra fallet gäller AdSense, där kommissionen anser att Google har minskat valmöjligheterna genom att hindra tredje parts webbsajter från att visa sökannonser från Googles konkurrenter.

Det var även under Margrethe Vestagers ledning som Apple i fjol dömdes att återbetala 13 miljarder euro i skatter på Irland. 

TT/Direkt/Di Digital


Mer om EU:s miljardkrav på Google i senaste Digitalpodden:

https://embed.acast.com/digitalpodden/eu-smiljardkravpagoogle-kinneviksnyavdochsexskandalibinarycapital

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl


 Missa inget viktigt från Di Digital anmäl dig till vårt nyhetsbrev:

Foto:

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera