Hoppa till innehållet

Ex-minister blir startup-ordförande – ska hjälpa mannen på gatan att investera

Den nya plattformen Pepins ska få privatpersoner att investera i startupbolag. Nu kliver en riktig tungviktare i styrelsen. “Mannen på gatan får möjlighet att investera”, säger tidigare finansmarknadsministern Peter Norman.

Peter Norman och Anders Sjunnesson vill hjälpa privatpersoner investera i startupbolag.
Peter Norman och Anders Sjunnesson vill hjälpa privatpersoner investera i startupbolag.Foto: Amanda Lindgren

Oavsett om du representerar ett riskkapitalbolag, är en ängelinvesterare eller en privatsparare vill Pepins ha dina pengar. Bolagets produkt är en crowdfundingplattform som ger vem som helst möjligheten att investera i privata företag i behov av kapital.

Bolaget lanserar sin tjänst inom de närmaste veckorna och har nu plockat in den tidigare finansmarknadsministern Peter Norman som styrelseordförande och delägare.

”Det eleganta med det här är att mannen på gatan, som inte har så mycket pengar men som vill investera i onoterade bolag, får möjligheten att göra det. Förut har det bara möjliggjorts för stora investerare med mycket pengar eller extremt rika privatpersoner”, säger Peter Norman.

Bolaget väntar nu på att Finansinspektionen ska godkänna hans styrelseuppdrag.

För att skydda användarna har Pepins ordnat så att investerarna får samma skydd som de stora riskkapitalbolagen när de placerar sina pengar.

Förut har det bara möjliggjorts för stora investerare med mycket pengar eller extremt rika privatpersoner

Pepins gör även en genomgång av startupbolagen som söker kapital för att kunna säkerställa deras ekonomi. Det finns alltid risker med att investera i startupbolag, men i och med att summan på enskilda poster är liten kan den risken spridas, enligt Peter Norman.

”I och med att börsposterna kanske blir så små som 500 kronor finns det möjlighet för även en mindre investerare att gå in i ett antal objekt så att man slipper lägga alla ägg i en och samma korg, utan får bra riskspridning på Pepins plattform också”, säger Peter Norman.

Pepins vd, entreprenören Anders Sjunnesson, har byggt upp plattformen under flera år. Bolaget har tidigare tagit in 15 Mkr i finansiering och inför lanseringen, om ett par veckor, tar Pepins in ytterligare 15 Mkr i en nyemission.

”Vårt mål är att ha gjort 3–4 affärer i bolag innan midsommar”, säger Anders Sjunnesson.

Läs även: FundedByMe och Springfield samarbetar kring crowdfunding

Pepins riktar sig enbart till startupbolag som söker mellan 5 och 100 Mkr i kapitalanskaffning. På det viset skiljer sig bolaget från exempelvis Fundedbyme, där det inte finns någon lägre gräns.

”Vi tittar inte på jättetidiga startupbolag. Det är en helt annan storlek och mognad på de här projekten än på många andra crowdfundingsajter i Europa”, säger Anders Sjunnesson.

”Som Oculus Rift till exempel som fick sin första peng på Kickstarter. De hade kunnat komma till oss efter sin första crowdfundingrunda.”

Genom att fungera som en mellanhand mellan investerare och startupbolag kan Pepins göra processen enkel, enligt Anders Sjunnesson.

”Aktierna ägs av en mikrofond som gör investeringarna å kollektivets räkning. Då kan vi tillgodose behovet av aktieägaravtal och se till att de följs. Samtidigt blir det väldigt enkelt för personer att investera för att de vet att det är någon som tar hand om deras intressen”, säger Anders Sjunnesson.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera