Hoppa till innehållet

Experter varnar för börsens småskuttar

Merparten av de 38 techbolag som börsnoterades i fjol var mycket små. Nu varnar allt fler experter för en övertro på bolag utan vare sig intäkter eller en färdig produkt.

Erik Sprinchorn och Carl Armfelt, förvaltare av fonden Swedbank Robur Ny Teknik. Foto: Hampus Andersson.
Erik Sprinchorn och Carl Armfelt, förvaltare av fonden Swedbank Robur Ny Teknik. Foto: Hampus Andersson.

Endast fem av fjolårets nykomlingar på börsen hade ett börsvärde på över en miljard kronor. Dessa var it-säkerhetsbolaget Cognosec, spelutvecklarna Paradox Interactive och THQ Nordic, samt bettingaktörerna Catena Media och Leo Vegas.

Övriga bolag var medelstora, eller små. Och det är en trend som väntas fortsätta i år.

Ett medelstort teknikbolag som är på väg mot First North i år är Linköpingsbolaget XMReality (NTL). Bolaget är verksamt inom området augmented reality (AR), eller förstärkt verklighet. Med hjälp av bolagets futuristiska glasögon och headset kan experter erbjuda guidning per distans – när exempelvis en avancerad maskin ska repareras på andra sidan jorden.

Riskerna för småsparare ökar när det kommer in bolag som knappt har någon omsättning.

”AR är ju ett hett område. Men XMReality har redan många kunder som genererar intäkter. Det blir en notering med ett börsvärde på över 100 miljoner kronor”, avslöjar Greger Johansson på Redeye, som är rådgivare till bolaget.

Läs mer: Så kuppade Roburs techfond in sig i Paradox

Redeye är även rådgivare till en rad mindre techbolag. Bland annat ska de hjälpa teknologibolaget Acconeer ta steget in på First North. Bolaget gör ett litet radarchip som kan mäta avstånd.

”De har inga intäkter just nu, men de har en extremt hög teknikhöjd och har folk från Fingerprint Cards i både styrelsen och ägarledet”, säger rådgivaren Greger Johansson.

Han är positiv till noteringsvågen, men medger att riskerna ökar när många förhoppningsbolag noteras med småsparare som största ägargrupp. En rapport som Redeye själva genomfört visar att en stor del av börsens nykomlingar har ägarlistor som domineras av småsparare.

Ett bolag som just nu rider på småspararnas intresse för teknikbolag är den relativt nybildade startupfabriken NS Ventures (NTL). Bolaget noterade tre småbolag i fjol. Två av dessa, Videoburst och Transiro, har ett börsvärde på under 30 miljoner kronor vardera. Det tredje bolaget, Fastout, har ett börsvärde på 77 miljoner kronor och är en plattform för beställning av drönarfotografering. Enligt Redeyes rapport ägs över 90 procent av aktierna i Fastout av småsparare. Bolaget har inga institutionella ägare alls.

”Vår affärsidé är att bygga internetbolag från idé till börsintroduktion, lite som tyska Rocket Internet. Vi tar inte in entreprenörer, utan bygger bolagen själva. Sedan tar vi in professionella företagsledare när det är dags att skala upp”, sa Magnus Kniving, vd och partner på NS Ventures, nyligen till Di Digital.

Läs mer: NS Ventures noterar två bolag nästa år

I år planerar man ytterligare två mindre noteringar. Den ena är Splitex (NTL), en crowd-baserad försäkringstjänst, och den andra är Brandbee (NTL), ett slags digitalt försäljningsverktyg.

Carl Armfelt, förvaltare på fonden Swedbank Robur Ny Teknik, höjer ett varningens finger för små teknikbolag som noteras innan de har ordentliga intäkter.

”Stockholm håller på att bli en starkare marknadsplats för teknikbolag och mjukvarubolag. Men riskerna för småsparare ökar när det kommer in många bolag som knappt har någon omsättning”, säger han. 

Läs även: Fler techbolag siktar på börsen

Foto:
NTL-länkarna i texten går till Nordic Tech List, en databas med investerarna och bolagen på den nordiska techscenen.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera