Hoppa till innehållet

Facebook bygger ut serverpark i Sverige

I veckan kunde Di Digital avslöja Amazons planer om att bygga serverhallar på tre orter i Sverige. Nu står det klart att Facebook ska bygga ut sin serverhall i Luleå.

Mark Zuckerberg, grundare och vd på Facebook, och Facebooks serverhallar i Luleå.
Mark Zuckerberg, grundare och vd på Facebook, och Facebooks serverhallar i Luleå.

Di Digital kunde i veckan avslöja att it-jätten Amazon Web Services öppnar datacenter i Västerås, Eskilstuna och Katrineholm. Redan nästa år ska allt vara klart, avslöjar bolagets vd Andy Jassy. Anledningen är att Amazon ska göra Stockholm till en av bolagets totalt 16 regioner med minimal nedtid och maximal hastighet för molnkunder.

Läs mer: Damberg om Amazons Sverigesatsning: “Stort för Sverige” 

Nu står det klart att Facebook, som länge haft serverhallar i Sverige, bygger ut. Bolaget behöver mer mark för att kunna bygga ett tredje datacenter på Porsön, en halvö i Luleå, skriver Norrbottens Kuriren

På Porsön finns Luleå tekniska universitet, företagsparken Aurorum och Teknikens hus. Foto:
Luleå tekniska universitet.

Fastigheten där serverhallarna ligger ägs av Facebooks dotterbolag Pinnacle Sweden AB. De har framfört önskemålet till kommunen som uppger att de prioriterar projektet och sätter igång planarbetet, enligt tidningen.

Facebook vill utöka sin fastighet för att kunna placera ytterligare en byggnad i norra delen av området.

”De har framfört önskemål om en mindre utökning av befintlig fastighet för att möjliggöra för en tredje hall. Däremot har de aldrig sagt om eller när den kommer att byggas”, förklarar planchefen Annelie Granljung på Luleå kommun till Norrbottens Kuriren.

Bolagets önskemål kräver att nu gällande detaljplan ändras samt att kommunen säljer en del mark till bolaget. På måndag ska kommunstyrelsens arbetsutskott att ta ställning till ärendet. 

Utvidgningen av Facebooks är komplicerad, då området ligger nära Gammelstadsviken och ett Natura 2000-område.

Mer om Amazons serversatsningar i senaste Digitalpodden:

https://embed.acast.com/digitalpodden/amazon-skrall-alibabaisverigeochstorbankernasstartupvurm

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl

 

Foto:

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera