Hoppa till innehållet

Facebook lovar bättring efter ”videomord”

En videofilm av ett mord låg ute på Facebook i två timmar innan filmen togs ned. Nu lovar bolaget att man ska bli snabbare på att åtgärda liknande situationer.

Facebooks grundare och vd Mark Zuckerberg.
Facebooks grundare och vd Mark Zuckerberg.

I en videofilm skjuter en man ihjäl en annan man på nära håll. Filmen av mordet, som skedde i Cleveland, Ohio i USA, låg ute på Facebook i två timmar under söndagen innan bolaget insåg vad som hänt och tog ned den. 

Situationen har väckt stor debatt om Facebooks ansvar för material som sprids via det sociala nätverket. 

Och nu medger Justin Osofksy, Facebooks chef för global verksamhet, att bolaget reagerade för långsamt. I ett blogginlägg under måndagskvällen beskriver han händelseutvecklingen och Facebooks reaktion, rapporterar Recode.

”Vi måste bli bättre” skriver Justin Osofksy bland annat. 

Facebook uppger att de inte tog emot första rapporten om videon förrän cirka 1 timme och 50 minuter efter händelsen.

Men endast 20 minuter efter videon laddats upp flaggade en användare för en separat, fem minuter lång Facebook Live-video. I denna erkänner den misstänkte att han genomfört mordet. 

I en tredje video deklarerar den misstanke mördaren sin intention att mörda offret. Den laddades upp på Facebook, men rapporterades inte av någon användare. Istället upptäcktes den efter mordet hade skett. 

Läs mer: Facebook Messenger spräcker miljardvallen

Facebook uppger nu att bolaget ”ser över sina rapporteringsflöden för att försäkra sig om att användare kan rapportera videofilmer och annat material som bryter mot bolagets regler så enkelt och snabbt som möjligt”. För närvarande söker Facebook inte aktivt efter våldsamt eller opassande material. Istället inväntar man att användare flaggar upp opassande material och agerar därefter. 

Justin Osofksy öppnar nu för att Facebook kan börja använda sig av artificiell intelligens (AI) för att snabbare plocka bort opassande material och hindra folk från att dela vad som kallas ”grafiska delar” av en video. 

Läs mer: Sju poddavsnitt som skapar debatt

Facebooks grundare och vd Mark Zuckerberg sa redan i februari att Facebook jobbar med AI-lösningar för att spåra oönskat videomaterial. Han uppgav då att denna utveckling var i ett ”väldigt tidigt stadie”. 

Mordet skedde inte via live-video, vilket felaktigt rapporterades i många medier. Medgivandet skedde dock via Facebooks livetjänst.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera