Annons
Facebooks vd Mark Zuckerberg. Foto: AP

Facebook ökar vinsten

Sungard säkrar Airtours resor SPONSRAT AV Sungard Availability Services

I samband med Sveriges Innovationsriksdag träffade storbolagen ett 50-tal startupbolag genom Ignite Sweden.

Storbolag dejtar startups under Sveriges Innovationsriksdag

Altor-grundaren Harald Mix investerade i Magine TV 2013.

Harald Mix-backade Magine lägger ner tv-tjänst i Sverige

Kubas president Raul Castro.

Google första utländska techbolag att lansera i Kuba

Missa inget! Sveriges bästa tech-och startupnyheter direkt i mejlen:

Facebook ökar vinsten

Facebooks vd Mark Zuckerberg. Foto: AP
Facebooks vd Mark Zuckerberg. Foto: AP Foto: AP
Facebook redovisar en kraftig ökning av vinsten och omsättningen för fjärde kvartalet. Resultatet var bättre än väntat och aktien steg i New York-börsens efterhandel.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det sociala nätverket Facebooks aktie noterades några procent upp i den amerikanska efterhandeln sedan bolaget redovisat ett justerat resultat per aktie på 1:41 dollar för det fjärde kvartalet 2016. Analytikernas förväntningar var ett resultat på 1:31 dollar per aktie, enligt Bloomberg News snittprognos.

Antalet användare fortsätter att öka och enligt det sociala nätverket utnyttjade omkring 1,9 miljarder personer bolagets tjänster varje månad.

Facebooks omsättning ökade med drygt 50 procent i det fjärde kvartalet som avslutades den 31 december. Omsättningen för mobilannonseringen utgjorde 84 procent av den totala omsättningen, som uppgick till 8,6 miljarder dollar, jämfört med 80 procent samma period året innan.

Analytiker i genomsnitt hade räknat med en omsättning på 8,3 miljarder dollar. Nettovinsten steg till 3,6 miljarder dollar, eller 1,21 dollar per aktie, jämfört med 1,6 miljarder dollar motsvarande period året innan.

Läs mer: Facebook köper Snapchat-kopia

Inför bokslutet har det sociala nätverkets grundare och vd Mark Zuckerberg anslutit sig till en global protestvåg mot den nytillträdde presidenten Donald Trumps dekret, som förbjuder inresa till USA för medborgare i sju länder i Nordafrika och Mellanöstern.

"Som många av er är jag bekymrad över effekterna av de senaste dekreten som skrivits under av president Trump", skrev Zuckerberg på Facebook när beskedet kom.

Hans bolag var dock i hetluften även under valrörelsen i USA i fjol, som slutade med Donald Trumps oväntade valseger i november. Bland annat ska den påhittade nyheten ha spridits på Facebook inför valdagen om att påven skulle ha pekat ut Trump som den bästa kandidaten.

Läs mer: Nu kan tyskar börja rapportera falska Facebooknyheter

Frågan om fejkade nyheter på nätverk som Facebook och Twitter är fortfarande het. Den debatteras livligt i både Bryssel och Washington.

Facebook, fortfarande utestängt från jättemarknaden Kina, har sedan en tid börjat omvandlas från ett socialt nätverk där man främst byter kommentarer och bilder på solnedgångar, barn och husdjur till en primär nyhetskälla i stora delar av västvärlden.

Läs mer: Facebook rekryterar ”nyhetschef”

Den nya affärsmodellen har slagit igenom rejält i bolagets intäktsflöde. Och ägarna jublar. Under årets första fyra veckor har Facebooks aktie lyft med 15 procent, vilket innebär att värdet på bolaget nu är tre gånger större än för fyra år sedan.

TT/Direkt/Di Digital

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post