Hoppa till innehållet

Facebooks rekordtåg fortsätter

Facebook krossade återigen Wall Streets förväntningar. Omsättningen ökade med 50 procent under det senaste kvartalet och användarantalet fortsätter uppåt.

Facebooks grundare och vd Mark Zuckerberg på bolagets utvecklarkonferens F8 för några veckor sedan.
Facebooks grundare och vd Mark Zuckerberg på bolagets utvecklarkonferens F8 för några veckor sedan.Foto: TT/Eric Risberg

Facebooks kvartalsrapporter är ganska förutsägbara vid det här laget. De brukar numera innehålla rekordsiffror på alla fronter och den här gången var inget undantag.

Bolagets omsättning gick upp med hela 52 procent under det senaste kvartalet, jämfört med samma period i fjol. I dollar uppgick försäljningen till 5,38 miljarder, motsvarande över 45 miljarder svenska kronor.

Majoriteten av intäkterna kommer från mobilen, närmare bestämt 82 procent - en siffra som är 9 procent högre än under samma kvartal förra året. Men för bara några år sedan ifrågasattes det hur Facebook skulle klara av den mobila övergången.

Nettovinsten var tre gånger så hög under kvartalet och landade på 1,5 miljarder dollar.

Antal aktiva användare i nätverket varje månad är 1,65 miljarder, en ökning med 15 procent jämfört med samma kvartal i fjol. Användarantalet som är aktiva på Facebook varje dag är 1,09 miljarder, vilket innebär en ökning med 16 procent.

Användarna lägger 50 minuter i nätverket varje dag.

Aktiva användare i månaden är det mått som sociala nätverk brukar använda, men Facebook är så stort att man även redovisar dagliga aktiva användare.

"Användarna lägger i snitt 50 minuter varje dag på Facebook, Messenger och Instagram", sa Facebooks vd och grundare Mark Zuckerberg, i ett resultatsamtal med analytiker på onsdagskvällen. 

Han sa att Instagram har 200 000 annonsörer, men hur mycket pengar Facebook drar in på fotoappen är inget man särredovisar.

Mark Zuckerberg kommenterade också bolagets satsningar på virtul reality, VR, och headsetet Oculus Rift. Han sa att han ser det som ett långsiktigt projekt snarare än något som ska generera snabba pengar.

"Det är tidigt i utvecklingen och det kommer att ta lång tid", sa han.

Läs också: Facebook lanserar plattform för botar

I samband med kvartalsrapporten framkom även att Facebooks styrelse har ställt sig bakom ett förslag om en omklassificering av bolagets aktier. Blir förslaget godkänt får aktieägare två C-aktier för en klass A- eller B-aktie.

"Vi är har ett långsiktigt fokus och det är det främsta skälet för förslaget", hävdade Mark Zuckerberg under samtalet.

Enligt kvartalsrapporten är "förslaget designat för att skapa en kapitalstruktur som bland annat kommer låta oss forsätta vara fokuserade på Mr. Zuckerbergs vision för bolaget och uppmuntra honom att fortsätta leda Facebook". 

Mark Zuckerberg har tidigare meddelat att han över tid kommer ge bort det mesta av sitt aktieinnehav till ändamål som han och sin äkta hälft Chan Zuckerberg vill stödja. Förslaget skulle kunna ge honom möjlighet att sälja en del av sina aktier utan att förlora kontrollen över Facebook.

Läs mer: Mark Zuckerberg ger bort 99 procent av sina aktier i Facebook

Facebooks aktievärde har ökat med 35 procent det senaste året. Vid förra kvartalsrapporten i slutet av januari rusade kursen för att sedan dippa tillbaka ner, men sedan dess har den gått stadigt uppåt. 

När kvartalssiffrorna kom sent på onsdagskvällen svensk tid gick kursen upp med nära 6 procent i handeln efter börsens stängning, och fortsatte klättra till närmare 9 procent.

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera