Hoppa till innehållet

Får Slovakien EU:s första hyperloop?

I Sverige planeras snabbtåg som kan färdas i 300 km i timmen. I Slovakien satsar man istället på Elon Musks hyperloop, med dubbla topphastigheten. Om allt går enligt plan står det supersnabba tåget klart redan 2020.

Slovakien kan bli första landet i EU att få en hyperloop.
Slovakien kan bli första landet i EU att få en hyperloop.Foto: HTT

På tech-festivalen South by Southwest i Austin hölls det många paneldebatter om smartare transporter, både om självkörande bilar men även om den så kallade “hyperloopen”.

Det var för tre år sedan som Tesla-grundaren Elon Musk släppte ett 57-sidigt dokument om hur framtidens tåg skulle kunna ta passagerare i ilfart mellan San Francisco och Los Angeles. Det supersnabba tåget skulle inte gå på räls som vanliga tåg, utan transporteras i en vakuumtub av metall. Elon Musk kallade lösningen för ”hyperloop”.

Sedan dess har flera företag försökt bygga det nya transportmedlet i verkligheten.

Ett av företagen som ligger i framkant är Kalifornien-baserade HTT, Hyperloop Transport Technologies. Bolaget är nu i färd med att bygga en 8 km lång testbana i Quay Valley, som ligger mitt emellan San Francisco och Los Angeles. Tuben är planerad att stå klar i början av 2019 med förhoppningen om att den ska kunna förlängas mellan de båda storstäderna.


HTT tror att vi kommer att ha flera hyperlooptåg inom tio år. Foto: HTT

Att resa med en hyperloop från Los Angeles till San Francisco skulle ta drygt en halvtimme i jämförelse med dagens restid på fem timmar. Enligt HTT:s vd Dirk Ahlborn kommer en hyperloop även vara ett väsentligt billigare alternativ till ett snabbtåg på samma sträcka.

Om Ungern och Österrike är okej med det kommer vi att bygga en hyperloop som går mellan Bratislava och Wien och från Bratislava till Budapest.

I Sverige planeras ett snabbtåg med nybyggd räls mellan Stockholm och Malmö med en prislapp på 190–320 miljarder kronor, enligt en uppskattning av Trafikverket. Snabbtåget är planerat att vara redo för bruk 2035 men i och med att tekniken ständigt uppdateras är vissa skeptiska till det dyra projektet. Samtidigt finns det ännu inga bevis för att hyperloopen kommer att fungera eller vad slutnotan för en sådan blir.

I jämförelse med Sverige har Slovakien köpt idén om en hyperloop med hull och hår. Dirk Ahlborn uppger att HTT, sedan en vecka tillbaka, har ett avtal med Slovakien för att bygga en hyperloop som ska stå klar redan 2020.

”Om Ungern och Österrike är okej med det kommer vi att bygga en hyperloop som går mellan Bratislava och Wien och från Bratislava till Budapest.”

”För tillfället har vi även samtal med ett 20–tal städer runt om i världen, så vi kommer att se många fler hyperloop framöver”, säger Dirk Ahlborn.

Dirk Ahlborn, vd på Hyperloop Transport Technologies. Foto: Jesper Frisk

Dirk Ahlborn, vd på Hyperloop Transport Technologies. Foto: Jesper Frisk

Hur kommer det sig att ni har valt just Slovakien?

”Slovakien är ett av de mest innovativa länderna. De vill vara innovativa och de vill vara med och skapa den nya teknologin,” säger Dirk Ahlborn när Di Digital träffar honom på SXSW.

I Norden har HTT:s konkurrent Hyperloop Technologies erbjudit sig att bidra med pengar till en förstudie för att bygga en hyperloop mellan Norrtälje och Åbo. Enligt Risto Penttilä, vd för den finska Centralhandelskammaren, kommer en sådan lösning bli både billigare, miljövänligare och snabbare – om teknologin fungerar.

”Avgörande är hur de första testerna lyckas i USA. Om de lyckas, är det realistiskt att Finland och Sverige kan vara bland de första att ta Hyperloop-teknologin i bruk”, sa Risto Penttilä tidigare i år.

Läs även: Han vill ta Elon Musks supertåg till Sverige

Dirk Ahlborn utesluter inte ett samarbete med Sverige framöver. 

”Säg till ditt folk att ringa mitt folk”, säger han och skrattar.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera