Hoppa till innehållet

Fastout stiger på nationellt tillstånd för drönarfoto

Det börsnoterade drönarbolaget Fastout har redan fått tillstånd att flyga och fota med drönare i hela Stockholms län. Nu får man tillstånd i hela landet, något som får aktien att stiga på börsen. 

Drönare blir allt viktigare för fotografering från luften.
Drönare blir allt viktigare för fotografering från luften.Foto: AP

Den lilla, börsnoterade drönarplattformen Fastout har under onsdagen fått nationellt tillstånd från Länsstyrelsen för att flyga och fota med drönare i hela Sverige, i enlighet med kameraövervakningslagen. Det framgår av ett pressmeddelande.

”Därmed är sista hindret undanröjt för att vi ska kunna återuppta vår svenska verksamhet med full styrka”, säger Alexander Greidinger, vd på Fastout.

Beskedet fick aktien att stiga på börsen. Vid 13:50-tiden hade aktien stigit med 10 procent till 1,78 kronor. Följ kursen på di.se.

Fastout värderas därmed till cirka 90 miljoner kronor. Detta trots att bolaget ännu inte har någon omsättning att tala om. Under fjärde kvartalet i fjol steg nettoomsättningen till 0,9 miljoner kronor. Resultatet efter finansnetto och nettoresultatet uppgick till -2,3 miljoner kronor.

Fastout är en plattform där företag kan skapa och publicera drönarvyer. Bolaget har ett bibliotek med tusentals drönarvyer som tas fram med hjälp av drönarpiloter från hela världen.

Tillståndet från Länsstyrelsen i Stockholm, som hanterar det nationella beslutet, gäller i hela Sverige och dygnet runt för fotografering (såväl stillbild som video) med hjälp av drönare. Det omfattar flygningar i bostadsområden, industriområden, grönområden och liknande större ytor samt fastigheter där besiktning, inspektioner och annan dokumentation kan ske. Tillståndet gäller drönarpiloter anslutna till bolagets plattform och under de regler och begränsningar som bolaget implementerat.

Beslutet från Länsstyrelsen gäller med omedelbar verkan och tills vidare. Som Di Digital rapporterade för ett par veckor sedan har bolaget redan tillstånd för drönarflygning och foto i Stockholms län.

Läs mer: Drönarbolagen slipper tillstånd – så ser förslaget ut

”Det är full fart framåt som gäller nu och Fastout ska återgå till snabb tillväxt även i Sverige. Det händer mycket i bolaget och vi räknar med att snart kunna visa upp vår nya VR-produkt som jag vill påstå är nyskapande till både pris och användarvänlighet”, säger vd Alexander Greidinger.

Finwire / Di Digital

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera