Hoppa till innehållet

Fick nobben av Mojang – nu drar deras spel in miljoner

Minecraft-skaparna Mojang tackade nej till att jobba med dem. Nu gör spelstudion Axolot games supersuccé på egen hand med spelet Scrap Mechanic.

Foto: Axolot games

Scrap Mechanic är veckans stora snackis i spelvärlden. Flera framstående Youtubestjärnor har tagit det svenskutvecklade spelet till sina hjärtan och redan finns mängder av klipp med hundratusentals visningar som visar spelets säregna twist på bil- och flygplansbyggande.

Scrap Mechanic släpptes för nedladdning den 20 januari och har redan sålt i nära 50 000 exemplar, enligt utvecklarna. På bara fem dagar har alltså den lilla tvåmannastudion Axolot Games dragit in nära 9 miljoner kronor.

“Det känns riktigt häftigt. Men vi har jobbat hela natten så jag kan knappt hålla mig vaken”, säger grundaren Kacper Antonius när Di Digital når honom på telefon.

5kjBuCK_ZKM

Historien om Scap Mechanic börjar 2011. Kacper Antonius hade sagt upp sig från jobbet som speljournalist för att starta en liten spelstudio tillsammans med utvecklaren Pontus Holmbom.

Duons första projekt var en prototyp på en konsolversion av spelet Minecraft, skapat av spelstudion Mojang och dess grundare Markus “Notch” Persson.

“Vi träffade Markus och de andra och pitchade en demo. De lät väldigt intresserade och de gillade att vi var ett litet team. Det kändes som att det var precis vad de var ute efter,” säger Kacper Antonius.

Till slut valde Mojang ändå bort Axolot Games till förmån för Microsoft-anknutna 4J Studios, som fick uppdraget att utveckla en Xbox-version av Minecraft.

“Men vi var rätt övertygade om att den där genren skulle fortsätta växa. Så vi jobbade vidare och började fila på Scrap Mechanic istället”, säger Kacper Antonius.

Fyra år senare finns alltså duons första spel ute till försäljning. Scrap Mechanic säljs som ett såkallat “early access”-spel, vilket innebär att det - precis som Minecraft – kommer att fortsätta utvecklas och de spelare som redan betalat får framtida versioner gratis.

Läs även: Startupfeber i spel-Stockholm – här är bolagen du måste ha koll på

Spelets affärsmodell är inte det enda som påminner om Minecraft. Även spelmekaniskt för Scrap Mechanic tankarna till Mojangs framgångssaga, men med ett uttalat fokus på att bygga bilar, flygplan och andra fordon.

“Det känns såklart jättebra men vi vill avvakta lite med firandet. Saker kan gå upp och ned väldigt snabbt i spelvärlden”, säger Kacper Antonius om den första veckans försäljningsframgångar.

Mojang såldes år 2014 till it-jätten Microsoft för ungefär 18 miljarder kronor, i en av tidernas största affärer i den svenska teknik- och internetsektorn. I förra veckan köpte Microsoft även Minecraftedu, en specialversion av Minecraft utvecklad för att användas i skolundervisning.

Läs även: Nu säljer Sverige mer spel än el – spelundret växer så det 

Rättelse: Tidigare uppgavs felaktigt att Microsoft äger 4J Studios. Så är inte fallet. 

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera