Hoppa till innehållet

Finanskändis miljonsatsar i anti-dyslexi-startup

Optolexia använder artificiell intelligens för att upptäcka dyslexi hos svenska skolelever. Nu tar bolaget in 10 miljoner kronor från riskkapitalbolaget Segulahs vd Gabriel Urwitz.

Eleverna i ÅK 1-3 läser en kort text på en skärm. Samtidigt spelas ögonrörelserna in med hjälp av eyetrackingteknik.
Eleverna i ÅK 1-3 läser en kort text på en skärm. Samtidigt spelas ögonrörelserna in med hjälp av eyetrackingteknik.Foto: Optolexia

Läs- och skrivsvårigheter är ett problem många barn i skolåldern brottas med. KI-bolaget Optolexia (NTL) har utvecklat ett verktyg som med hjälp av läsning av ögonrörelser kan upptäcka dyslexi hos barn i ett tidigt skede. 

Nu tar Optolexia in 10 miljoner kronor från riskkapitalbolaget Segulahs vd Gabriel Urwitz. Affären, som skedde i början av sommaren, värderade bolaget till 60 miljoner kronor. 

”Det är ett intressant bolag som löser ett viktigt mänskligt problem. Det är den första vetenskapliga metoden för att fånga upp dyslexi redan hos yngre barn”, säger Gabriel Urwitz.

Läs även: Här är startup-bolagen som vill rädda den svenska skolan 

Optolexia grundades 2015 av forskarkollegorna Gustaf Öqvist Seimyr och Mattias Nilsson Benfatto tillsammans med entreprenören Fredrik Wetterhall. Efter lanseringen i våras används verktyget i dag i en rad svenska kommuner, men nya marknader hägrar. 

”Under första halvan av 2017 planerar vi att lansera i USA och England. Vi har redan gjort pilotförsök i USA med gott resultat. Vi sneglar också på att översätta tjänsten till arabiska”, säger Optolexias vd Fredrik Wetterhall.

Optolexias metod bygger på forskning som visar att dyslexi medför avvikande ögonrörelser vid läsning. Verktyget består av en liten kamera, som spelar in elevers ögonrörelser, vilka sedan analyseras med hjälp av artificiell intelligens baserad på ögonrörelsemönster hos barn med och utan dyslexi. 

Vi har redan gjort pilotförsök i USA. Vi sneglar också på att översätta tjänsten till arabiska.

Testet tar bara tre minuter att genomföra, vilket gör att hela klasser snabbt kan undersökas. 

”Det handlar inte om att sätta en diagnos utan är ett sätt att identifiera elever som är i riskzonen för att ha dyslexi. Vad skolorna gör med informationen är upp till dom, vanligtvis utreder man barnet vidare för att se vad avvikelsen beror på så att man kan sätta in rätt insatser”, säger Fredrik Wetterhall. 

Målet är att fånga upp drabbade elever i ett så tidigt skede som möjligt. Därför kan barn scannas med hjälp av Optolexias teknik redan i årskurs ett. 

”Tidiga insatser ger större möjlighet för drabbade barn att hänga med i undervisningen redan från början. Dyslexi påverkar både elevers möjlighet att ta till sig undervisning, men också deras självkänsla i skolan. Idag hittas de flesta alldeles för sent”, säger Fredrik Wetterhall. 

Tekniklösningar för skolvärlden, så kallad edtech, har blivit ett hett område bland svenska investerare. I våras tog Göteborgsbolaget Eeducation in 7 miljoner kronor från bland annat Collector-grundaren Lena Apler för att utveckla sin läxtjänst Albert (NTL), som coachar elever i matte med hjälp av artificiell intelligens.

Ett annat favoritbolag bland svenska skolinvesterare är Digiexam (NTL), som utvecklat en tjänst för digitala prov. Bolaget har hittills fått in 45 miljoner kronor i finansiering från bland annat finansmannen Sven Hagströmer och Spotifys tidigare marknadsdirektör Sophia Bendz.

Läs mer: Digiexam värderas till nära 300 miljoner

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera