Hoppa till innehållet

Finska klädappen Zadaa på intåg i Sverige

Secondhand-appen Zadaa, som matchar kvinnor med samma klädstorlek och stil, tar in närmare 6 miljoner kronor i riskkapital. Pengarna ska bland annat användas till en lansering i Sverige i mars. 

Zadaas grundare: Aamer Chaichee, operativ chef, och Iiro Kormi, vd.  Foto: Jesper Frisk.
Zadaas grundare: Aamer Chaichee, operativ chef, och Iiro Kormi, vd. Foto: Jesper Frisk.

Den finska secondhand-appen Zadaa har på kort tid rönt stora framgångar i Finland. På bara nio månader har man lockat hela 50 000 kvinnor att genomföra cirka 23 000 bytesaffärer.

”Visionen är att koppla samman alla garderober i världen, lite som Airbnb gjort med privata hem. Vi har redan nått nio procent av vår målgrupp, kvinnor 18-40 år som använder Facebook”, säger Iiro Kormi, vd och medgrundare för Zadaa till Di Digital.

Han och medgrundaren Aamer Chaichee är i Stockholm för att rekrytera en svensk medarbetare för Sverigelanseringen. De ska även träffa samarbetspartners, bloggare och andra påverkare.

Grundidén är att hjälpa folk köpa och sälja kläder till andra med liknande storlek och stil.

”Grundidén med Zadaa är att hjälpa folk köpa och sälja kläder till andra med liknande storlek och stil. I Finland har vi endast fokuserat på kvinnor, men i Sverige tror vi att appen även ska locka män”, säger Iiro Kormi.

Läs mer: Svenskar storinvesterar i amerikanska begagnatsuccén

Han visar sedan hur man loggar in på Zadaa, knappar in sin storlek, längd och vikt. Sedan kopplas man ihop med andra med samma klädstorlekar.

”Man väljer inte en stil. Det löser vi med maskininlärning, den typ av plagg du gärna klickar på får du se mer av, som på Facebook”, säger Iiro Kormi.
Foto:
Aamer Chaichee och Iiro Kormi visar appen.

Bolaget har även hittat ett nytt sätt för användarna att skicka plaggen till varandra.

”När man sålt ett plagg lägger man den i en vanlig plastpåse och förseglar med lite tejp. Sedan går man till närmaste livsmedelbutik och visar upp en kod i appen. De trycker ut ett klistermärke, sätter på påsen och sedan levereras den direkt till den livsmedelsbutik som är närmast köparen”, förklarar Aamer Chaichee, medgrundare och operativ chef på Zadaa.

Vi förhandlar med Postnord om ett liknade upplägg här.

I Finland har man ett avtal med Matkahuolto, en partner till Postnord som samarbetar med livsmedelskedjor med totalt 1 500 upphämtningspunkter i landet. I Sverige ska man använda samma system, men med en annan partner.

”Vi förhandlar med Postnord om ett liknade upplägg här”, säger Aamer Chaichee.

Zadaa tjänar pengar genom att ta ut 5-20 procent av transaktionsvärdet, i en fallande skala där högre priser ge lägre procentandel. Bolaget uppskattar att man ska ha förmedlat kläder för drygt sex miljoner kronor under sina första 12 månader. Pengarna stannar på ett transaktionskonto tills båda parter är nöjda. Köparen har returrätt om varan är fejk, eller avviker markant från beskrivningen eller bilderna.

Läs mer: Angry Birds-skaparen öppnar ny studio i London – ska satsa på MMO-spel

”Det räcker inte med att man inte gillar plagget. Men vår algoritm är så pass träffsäker att det sällan är ett problem. Vi har få returer, mindre än en procent”, säger Aamer Chaichee.

Han tillägger att användarna även betygsätter varandra, vilket är en garant för kvalitén. Zadaa (NTL) tog nyligen in knappt 6 miljoner kronor från det finska riskkapitalbolaget Superhero Capital (NTL) och befintliga investerare. Det innebär att man tagit in drygt 9 million kronor sedan starten 2015. Den senaste kapitalrundan ska bland annat användas till en Sverigeetablering i år.

”Vi hoppas på en skarp lansering i mitten av mars”, säger Iiro Kormi.

NTL-länkarna i texten går till Nordic Tech List, en databas med investerarna och bolagen i den nordiska techsektorn.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera