Hoppa till innehållet

Fler techbolag siktar på börsen

Noteringsivern ser ut att fortsätta bland landets techbolag. I år håller många tummarna för att musikjätten Spotify, hörlursjätten Zound och e-handelsbolaget Boozt gör börsdebut.

Tre börskandidater 2017: Zound Industries, med vd Pernilla Ekman, Boozts vd Hermann Haraldsson och Daniel Ek, grundare och vd på Spotify.
Tre börskandidater 2017: Zound Industries, med vd Pernilla Ekman, Boozts vd Hermann Haraldsson och Daniel Ek, grundare och vd på Spotify.

Techsektorn fortsätter att vara glödhet på börsen. I fjol noterades hela 38 techbolag på de svenska handelsplatserna, vilket är nytt rekord. Många experter tror att noteringshysterin fortsätter i år.

”Sektorn har momentum nu, vilket kan medföra att vi får se lika många noteringar i år”, säger Greger Johansson, rådgivare på Redeye.

Totalt tog de 38 bolagen som gick till börsen 2016 in 1,5 miljarder kronor i kapital via nyemissioner under året. Överlag har de varit en bra investering. Under 2016 slog de OMXS30-index med i snitt 51 procent, enligt en rapport från Redeye. Endast 11 av bolagen gick sämre än index. 

Intresset för förvärv och fusioner har aldrig varit starkare

Per Roman, medgrundare och managing partner på GP Bullhound, som är rådgivare för och delägare i en rad svenska börskandidater, som Spotify (NTL), Klarna (NTL) och Zound Industries (NTL) tror också på ett starkt noteringsår i år.

”Intresset på marknaden för förvärv och fusioner har aldrig varit starkare i branschen, och det brukar korrelera ganska väl med antalet börsnoteringar”, säger han och tillägger att fler techbolag noterades i Stockholm än i London i fjol.

Per Roman vill inte kommentera specifika portföljbolag. Men enligt flera källor till Di Digital förbereder Spotify en notering under slutet av 2017 eller början av 2018. Bolaget värderas idag till cirka 70 miljarder kronor och en notering spås ske parallellt i både Stockholm och New York. Att det dragit ut på tiden beror på att Spotify vill förhandla om sina licensavtal med skivbolagen, som i många fall även är delägare i bolaget. Samtidigt talar tidigare finansieringsavtal för en notering senast i mars nästa år.

Läs mer: ”Snapchats notering avgör Spotifys öde”

Ett annat bolag som själva bekräftar att de överväger en notering är Zound Industries, känt för hörlurarna Urban Ears och de mobila högtalarna Marshall. Bolaget har vuxit snabbt och omsatte redan 2015 hela 750 miljoner kronor, med en vinst på 22 miljoner kronor.

Börsnoteringen hänger dock på ett avtal med Marshall, som äger rättigheterna till varumärket som under första halvåret 2016 stod för knappt 80 procent av Zounds försäljning, enligt uppgift till Di Digital.

”Det är ett intensivt arbete kring frågan hur vi bör positionera oss för att fortsätta att växa i samma takt som vi växt hittills. En börsnotering är ett av flera spår som diskuteras, men inga slutgiltiga beslut är fattade”, säger Tommy Jacobsson, ordförande i Zound, och delägare i bolaget via riskkapitalbolaget Varenne.

Zounds senaste kapitalrunda, som skedde under sommaren 2015, indikerade en värdering på cirka 1,5 miljarder kronor, enligt källor till Di Digital. Börsvärdet spås dock bli högre än så.

Även e-handelsbolaget Boozt (NTL) siktar på en notering under 2017, enligt Di Digitals källor. Bolaget uppges få en värdering på cirka två miljarder kronor.

Höjer man blicken bortom 2017 står en rad större teknikbolag på tur. Ägarna bakom betalbolaget Izettle, som värderas till 4,3 miljarder kronor, förbereder just nu bolaget för en framtida notering. Samma sak gäller livsmedelsleverantören Mathem, som nyligen tog in 160 Mkr i riskkapital. Betaljätten Klarna, som värderas till cirka 20 miljarder kronor, har sagt att man inte har några omedelbara börsplaner, men att man håller dörren öppen i framtiden.

Läs även: Experter varnar för börsens småskuttar
Foto: NTL-länkarna i texten går till Nordic Tech List, en databas med investerarna och bolagen på den nordiska techscenen.

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera