Hoppa till innehållet

Fördubblar vinsten – startupen Notified valde bort riskkapitalet 

Startupföretaget Notified har varit lönsamt från starten, utan att behöva ta in riskkapital. Nu lanserar bolaget en ny produkt. "Vi har sett hur fel det kan bli om man tar in riskkapital för tidigt", säger grundaren Kristopher Stenkula.

Grundarna till Notified lanserar ny webbtjänst.
Grundarna till Notified lanserar ny webbtjänst.

Mediebevakningsföretaget Notified startades utan riskkapital men har ändå lyckats bra. Från att ha börjat med så gott som noll i kapital 2010 gjorde företaget en vinst på 4,5 Mkr under förra räkenskapsåret. 

”Med erfarenhet av att ha jobbat på startups tidigare har vi sett hur fel det kan bli om man tar in riskkapital i ett för tidigt skede, innan man ens vet hur själva affärsmodellen ser ut. Investerare har ofta en bild av vilken väg företaget ska gå och om man snabbt måste ändra inrikting för bolaget kan det bli svårt. Vi kände att det här måste vi kunna fixa utan att ta in kapital”, säger Kristopher Stenkula, vd och medgrundare till Notified. 

Idén bakom Notified kom efter att Marcus Norrving och Kristopher Stenkula hade sett hur små företag sökte på Google för att ta reda på vad som sagts om företaget. Hur stora företag lyckades få fram samma information var för dem en gåta men samtidigt en möjlighet.

Värt att nämna är att det här var år 2009, innan Facebook hade öppnat upp dörrarna för företag och Twitter precis hade börjat växa på riktigt i Sverige.

”Vi såg att det fanns ett behov och även om det fanns massvis av påbörjade projekt i resten av världen fanns det ingen som hjälpte företag i Norden inom detta.”

Men innan de kunde göra verklighet av sin idé fanns det vissa hinder.

”Vi hade inga pengar. Vi inte heller någon kunskap inom detta. Men till skillnad från de som håller inne på sina idéer så berättade vi för alla om vår.”

Till slut fick de napp. Kristopher Stenkulas granne visade sig vara produktutvecklare och villig att hjälpa till. Han fick ingen lön för arbetet men lovades utbetalning så fort de första kunderna kom in.

Man fick magknip av att försöka få hyran betald samtidigt som man inte fick någon lön. Vi hade kniven mot strupen hela tiden.

Samtidigt som första versionen av produkten snickrades ihop i lägenheten gick Marcus Norrving en kurs i interaktionsdesign där han jobbade på gränssnittet för Notified. Under samma period satt Kristopher Stenkula och kallringde framtida kunder. 

Var det inte svårt att klara det utan finansiering?

”Det är klart som fan. Jag hade dessutom precis köpt en lägenhet. Man fick magknip av att försöka få hyran betald och samtidigt inte få någon lön. Det var en enorm press att få in betalande kunder. Vi hade kniven mot strupen hela tiden. Men det gjorde också att man arbetade hårdare.” 

Notified har cirka 500 kunder i Norden och hade en omsättning 2014/2015 på 16,7 Mkr, drygt 30 procent mer än året innan. Kristopher Stenkula hyllar personalen på Notified för framgången.

”Jag är helt övertygad om att det uteslutande handlar om personalen och kulturen i bolaget. Alla på Notified kan vara sig själva, jag tror det betyder mycket.”

Det finns också en annan person som har varit till stor hjälp. Ingvar Olsson, med erfarenhet som ekonomichef på Ikea, togs in i ett tidigt stadium. 

”Ingvar är anledningen till att vi har vågat anställa och vågat tro på att det är en lönsam affär. Han har dessutom varit ett fantastiskt bollplank. Sedan är det väldigt bra att ta in en tredje person som man enbart har en professionell relation med. Jag och Marcus kommer alltid vara vänner först, kollegor i andra hand. Och om vi tycker olika är det bra med en tredje person som får lägga sin röst.”

Det Malmöbaserade företaget släpper nu sin nya produkt, Sparkle. Den nya webbtjänsten samlar in och presenterar användargenerat innehåll från sociala medier som kunderna senare kan använda i sin marknadsföring.

”Tidigare har det varit svårt för våra kunder att ta till sig allt material som finns. En massa innehåll gick till spillo. Med Sparkle kan företagen lyfta fram innehåll som skapas av kunderna”, säger Kristopher Stenkula.

Men bara för att Notified har koncentrerat sig helt på den nordiska marknaden så kommer inte det här behöva vara framtiden för Sparkle.

”Sparkle har inte de begränsningar som Notified har och vi vill lansera produkten internationellt.” 

Vilka marknader har ni tänkt er?

”Vi ska fokusera på Norden nu men USA är en intressant marknad där vi nog har potential. Vi har ingen strategi för ett visst land men jag tror på ett internationellt genombrott.”

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera