Hoppa till innehållet

Förlustdrabbat Readly planerar rekordemission

Tidningstjänsten Readlys moderbolag redovisar en brakförlust på 44 Mkr för 2015. Nu planerar man en stor annonskampanj och rekordemission på minst 70 Mkr.

Per Hellberg, vd för Readly.
Per Hellberg, vd för Readly.Foto: Readly

Tidningstjänsten Readly lanserades 2013 och beskrivs ofta som ett ”Spotify för tidskrifter”. För 99 kronor per månad får läsaren obegränsad tillgång till över 1600 titlar, varav 250 är svenska.

Men trots att man tagit in 210 Mkr i riskkapital sedan starten har tjänsten ännu inte slagit igenom på bred front.

Vi lägger ner dotterbolaget i USA.

Någon överblick av hela koncernens omsättning och vinst är svår att få. Klart är dock att Readlys moderbolag, Readly International, går med stora förluster. Av den årsredovisning som lämnats in till Bolagsverket framgår att man gick med 44,4 Mkr i förlust under 2015. Omsättningen var ynka 3,3 Mkr.

”Vi gör ingen konsoliderad årsredovisning ännu. Så den siffran visar inte bolagets reala situation”, säger Per Hellberg, vd för Readly.

Läs mer: Sparkad Readly-chef går lottlös ur rättstvist

Han vill inte kommentera bolagets resultat för 2015. Även antalet användare är hemlig.

”Men vi har dubblat antalet användare två år i rad”, säger vd Per Hellberg.

Samtligt drar Readly ner på utgifterna. Tidigare i år gjorde man sig av med sin bokdel. Och nu avslöjar Per Hellberg att man lägger ner dotterbolaget i USA.

”Vi lägger ner dotterbolaget i USA och konsoliderar in verksamheten i Sverige istället. Vi har fortfarande en del konsulter i USA och möjligheten finns fortfarande att satsa där”, säger Per Hellberg.

Det blir vår största enskilda runda hittills

Han uppger att Readlys huvudfokus just nu är Sverige, England och Tyskland. Produkten är dock byggd för att ta betalt i ett 50-tal länder.

För att höja expansionstakten ska Readly ta in kapital i en ny, rekordstor runda under hösten och vintern.

”Vi ska stänga rundan under årets fjärde kvartal. Det blir vår största enskilda runda hittills. Exakt hur stor beror lite på vem som investerar och hur snabb utrullningstaken sa bli”, säger Per Hellberg.

I fjol tog Readly in 56 Mkr från bland andra brittiska Zouk Capital, som även investerat i Izettle, och Optimizer Invest, det svenskgrundade Maltabaserade investmentbolaget som även står bakom Catena Media.

Läs mer: Internetbolaget Catena Media till börsen – ägarna cashar in

Readlys största kapitalrunda till dags dato genomfördes dock av privata investerare i april 2014 och låg på cirka 70 Mkr, enligt Nordic Tech List (NTL).

Den nya rundan blir alltså större än så, enligt Per Hellberg.

”Pengarna ska användas till att nå fler läsare på befintliga marknader och möjligtvis till att lansera tjänsten på nya marknader”, säger han.

Vi har även ett liknade avtal med Channel 4 i England.

Per Hellberg anser att Ready lagt en bra grund för framtida tillväxt. Han listar framgångarna i tre punkter:

  • Innehållet är bra. Readly har avtal med 240 förlag och erbjuder över 1 600 olika titlar, varav 250 är svenska.
  • Försäljningen är på plats. Vid sidan av den egna hemsidan säljs tjänsten även genom samarbeten med Telia i Sverige, Deutsche telekom i Tyskland och Vodafone i England.
  • Produkten är användarvänlig. Hela 40 procent av användarna är inne en gång om dagen och 70 procent är inne en gång i veckan. 

Närmast väntar en stor annonskampanj i Sverige och England.

Readly har bland annat tecknat ett avtal med Aggregate Media, som delägs av några av de största svenska mediaföretagen. Bolaget erbjuder aktier i utbyte mot annonser till ett värde av 20 miljoner kronor.

”Vi har även ett liknade avtal med Channel 4 i England värt 2 miljoner pund”, säger vd Per Hellberg.

Investeringarna ska ingå i Readlys kommande nyemission.

”Värdet för deras del fastställs för då”, säger vd:n.

Annonskampanjen drar igång under sommaren och ska rikta sig mot en bred publik.

”Alla kan hitta något att läsa i vår tjänst”, säger Per Hellberg.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera