Hoppa till innehållet

Apples vinst rusar – tack vare Kina

Apple redovisar en vinstökning på 31 procent för årets tredje kvartal. Den främsta anledningen är en nära nog fördubblad Iphone-försäljning i Kina.

Apples vd Tim Cook
Apples vd Tim CookFoto: TT/Eric Risberg

(Di Digital / San Francisco) När Apple släpper kvartalssiffror håller Silicon Valley andan. Techjätten uppfyllde återigen marknadens förväntningar och redovisade en omsättning på 51,5 miljarder dollar (cirka 440 miljarder kronor), jämfört med analytikernas uppskattning på 51,11 miljarder dollar.

Det är fortsatt Iphone-försäljningen som står för de största intäkterna. Apple sålde 48 miljoner mobiler under det senaste kvartalet, vilket ligger något över Wall Streets förväntningar på 47,8 miljoner. En ökning med 22 procent jämfört med samma kvartal i fjol. Dock bara en procent mer än föregående kvartal, trots släppet av nya Iphone 6S och 6S Plus i september. 

Apples tillväxt kommer främst från Kina, Taiwan och Hong Kong, där försäljningen ökade med 99 procent under kvartalet jämfört med samma period under 2014.

Marknaden i Kina har varit turbulent de senaste månaderna, med en sviktande börs och devalverad valuta. I slutet av augusti såg försäljningssiffrorna i landet ut att sakta ner, något Apples vd Tim Cook gick ut och tillbakavisade i ett brev till CNBC:

"Jag får uppdateringar om vårt resultat i Kina varje dag...och jag kan säga att vi fortsätter att ha en stark tillväxt i juli och augusti", sa han då.

Vilket visade sig stämma. Apples vinst ökade med 31 procent under kvartalet, främst på grund av bolagets framgångar i Kina. Vinstsumman landade på 11,1 miljarder dollar (cirka 94 miljarder kronor). Som en jämförelse var Googles vinst under samma period 3,98 miljarder dollar.

Apples vinst ökade med 31 procent under kvartalet, främst på grund av bolagets framgångar i Kina.

Apples olycksbarn Ipad fortsätter att tappa i försäljning för sjunde kvartalet i rad. En trend som bolaget säkert hoppas ska vända med nya Ipad Pro som släpps i november. Den globala försäljningen av surfplattor har gått ner de senaste åren och så även Apples marknadsandel, även om techjätten är ledande med cirka 25 procent av kakan.

Hur många enheter Apple har sålt av den smarta klockan Apple Watch redovisas inte, utan bakas samman med andra produkter som såldes för knappt tre miljarder dollar under kvartalet.

Wall Street svarade på tisdagskvällens rapport med att Apple-aktien först upp gick med två procent på eftermarknaden. Ett par timmar senare hade den istället minskat med en knapp halv procent.

Sedan förra kvartalsrapporten i juli har aktiekursen gått ner med cirka åtta procent, och låg på knappt 115 dollar vid Nasdaq-börsens stängning på tisdagen. Säkerligen en följd av rykten kring att Apples framgångar med Iphone under det senaste året skulle grusas. Men så blev det alltså inte. 

Gillar du oss? Rösta på Digitalpodden i tävlingen Svenska Podcastpriset! Klicka här för att rösta. 

http://embed.acast.com/digitalpodden/klarnasbankplaner-miljardaffariavito-maginesandrachansochtechjattarnasborsrapporter.

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera