Hoppa till innehållet

Fotoförbud för drönare – drabbar svenska bolag

Högsta förvaltningsdomstolens beslut att införa fotoförbud för drönare drabbar tusentals anställda och flera börsbolag i Sverige. ”Sverige gick från bäst i klassen till sämst över en natt”, säger Spotscales vd Ludvig Emgård.

Ludvig Emgård, Katarina Nylander och drönaren Spotnik, från bolaget Spotscale.
Ludvig Emgård, Katarina Nylander och drönaren Spotnik, från bolaget Spotscale.Foto: Anders J Larsson

Enligt ett beslut av Högsta förvaltningsdomstolen kommer foton tagna av drönare numera kräva samma tillstånd som övervakningskameror. Anledningen är att kamerorna kan användas som personövervakning.

Beslutet slår hårt mot en bransch som sysselsätter tusentals personer i Sverige och omsätter miljardbelopp, enligt branschorganisationen UAS Sweden. Flera börsbolag riskerar även att drabbas (se nedan).

Enligt beslutet kommer man även att skilja på foton tagna från en drönare och de tagna med kameror i bilar eller på cyklar, där kameran kan manövreras av en människa på nära håll. Framöver kommer det därmed att krävas ett tillstånd av länsstyrelsen för att ta bilder med drönare på offentliga platser. Ett tillstånd som har visat sig svårt att få, enligt Spotscales vd Ludvig Emgård.

Innan den lagen kommer skulle det inte förvåna mig om flera drönarpiloter hittar sätt att flyga i alla fall.

Det Moor-backade drönarbolaget Spotscale (NTL), som använder drönarbilder från flera olika länder för att kunna bygga upp 3D-modeller över kvarter och byggnader, är ett av ett flertal drönarbolag som drabbas av detta. 

”Sverige har varit ett föregångsland i ett internationellt perspektiv. Nu är det som att Sverige har gått från bäst i klassen till sämst över en natt”, säger Ludvig Emgård.

Läs även: Svensk startup skannar bergväggar åt speljätte

Datainspektionen som är den ansvariga myndigheten att testa lagarna utifrån individers integritet, ansåg att regelverket var bristfälligt och därför prövade saken i domstol. Ludvig Emgård håller med om att lagen behöver förändras för att ta hänsyn till ny teknik.

”Alla förstår att det behövs en ny lag – kameraövervakningslagen skrevs när drönare inte fanns. Men innan den lagen kommer skulle det inte förvåna mig om flera drönarpiloter hittar sätt att flyga i alla fall. Samhällsnyttan är för stor”, säger Ludvig Emgård.

Frågan har varit uppe för diskussion ett flertal gånger i riksdagen och Ludvig Emgård hoppas att en ny lag, som tar hänsyn till hur företag använder drönare, kommer att vara på plats inom kort.

Spotscale har 60 procent av sina kunder utanför Sveriges gränser och drabbas därmed inte lika hårt som drönarpiloter som enbart arbetar i Sverige. Enligt Branschorganisationen UAS Sweden riskerar minst 3 000 personer att förlora jobbet.


Fyra bolag på Stockholmsbörsen som kan påverkas av beslutet under måndagen:

Fastout. Ett bolag som erbjuder 360-graders fotografier, tagna av drönare, till företag inom industrin.

Intuitive Aerial. Ett bolag i Linköping med stora drönare som kan filma med hög kvalitet från luften. Drönarna används bland annat vid inspelningar av långfilmer i Hollywood.

Cybaero. Bygger en obemannad mini-helikopter som används inom branscher som säkerhet, livräddning och övervakning.

Imint. Ett mjukvarubolag vars teknik stabiliserar fotografering med exempelvis drönare.

Innehåll från Stena RecyclingAnnons

Cirkulär IT-satsning minskar klimatavtrycket

Nu storsatsar Stena Recycling i Sverige med sitt reuse-erbjudande – återbruk av IT-produkter. Bolaget har kapacitet att hjälpa små som stora företag med att förlänga livslängden på alla typer av IT-produkter.

– Elektronikavfall är den snabbast växande avfallsströmmen globalt. Det vill vi bidra till att ändra på. Eftersom vi hanterar både återbruk och återvinning i våra egna processer ger vi företag full koll på spårbarheten, genom produktens hela livscykel. Det ger fördelar i omställningen till cirkulära affärsmodeller, säger Lars Håkansson, Head of Reuse och ansvarig för cirkulära IT-tjänster på Stena Recycling.

Stena Recycling erbjuder företag en komplett lösning för återbruk av datacenter, lagringsutrustning, servrar och workplace IT. I tjänsten ingår allt från hämtning och säker radering av data till återbruk – och återvinning i de fall det krävs. 

Upptäck Stena Recyclings cirkulära IT-tjänster  

För cirkulär IT märks en stadigt ökad efterfrågan, inte minst när det gäller återbruk av datacenter. 

– Vi har en unik produktexpertis och vi både köper företags utrustning och erbjuder företag att köpa återbrukad och testad IT, till bra priser genom oss, säger Lars Håkansson. 

I satsningen ingår ett specialistteam på ett tiotal personer som alla har specialistkompetens inom cirkulära tjänster för IT-produkter.

– Vårt team hjälper till med frågor kring allt från koldioxidbesparing till hur vi jobbar med informationssäkerhet och vår certifiering genom ISO 27001, avslutar Lars Håkansson. 

Läs mer om informationssäkerhet hos Stena Recycling  

 

 

Mer från Stena Recycling

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Stena Recycling och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera