Hoppa till innehållet

Fyra nya robotfirmor startar i Sverige

För ett år sedan fanns inte en enda robotrådgivare i Sverige. Nu kliver fyra nya bolag in på den allt hetare marknaden.

Robotrådgivaran är nu på allvar på väg in i svenskarnas sparande.
Robotrådgivaran är nu på allvar på väg in i svenskarnas sparande.

För ett knappt år sedan skrev vi på Di Digital om den globala trenden med automatiska sparrobotar. Då fanns inga svenska aktörer som gett sig in på områden. Nu ser det dock ut att vara på väg att lossna i Sverige.

I maj kunde Di Digital avslöja att fintechbolaget Prisma fått Finansinspektionens godkännande för att bedriva robotrådgivning. Bakom Prisma står bland annat Ann Grevelius, partner på investmentbanken GP Bullhound, och tidigare investerings- och strategichef på SEB. Tjänsten kommer dock inte att vara helt självstyrande till en början utan innehåller inslag av manuell kontroll.

En robotrådgivare är enkelt uttryckt en algoritm som styr placeringen av privatpersoners sparande så att de når maximal avkastning till minsta möjliga risk. 

Nu satsar ytterligare två svenska bolag på samma område. Kapitalförvaltaren Stellum har just lanserat en automatisk fondrådgivare. Precis som de amerikanska förlagorna Wealthfront och Betterment bygger modellen på traditionell portföljteori och billiga indexfonder.

Läs mer: Tio heta bubblare inom fintech

Stellum har tidigare varit i blåsväder efter att man tagit över kundregistret från skandalomsusade Strategi Placering. Med robotrådgivningstjänsten Tieless hoppas de göra privatrådgivning tillgängligt för alla sparare.

”I och med att vi tar betalt direkt av kunden och inte får någon ersättning från fondbolagen eller har några egna fonder kan vi helt oberoende välja de fonder som passar respektive kund bäst, säger Gustaf Haag”, partner på Stellum och ansvarig för robottjänsten Tieless.

Den andra aktören som är på väg in i robotrådgivning är Lifeplan. Di Digital har tidigare skrivit om Lifeplan som de senaste åren varit det mest framstående svenska bolaget inom robotrådgivning. De har dock varit begränsade till att arbeta med placering av tjänstepensioner.

”Vår nya tjänst bygger på samma grundidé och kommer att hjälpa privatpersoner att spara på ett optimalt sätt, säger Karl Erlandzon”, grundare och VD för Lifeplan.

Läs mer: Kinnevik investerar halv miljard i robotrådgivare

Lifeplan har nyligen släppt en betaversion av sin robotrådgivare och räknar med att tjänsten blir tillgänglig för alla i slutet av 2016. Liksom i Lifeplans tjänstepensionslösning handlar det om att med algoritmer automatisk placera om fondsparande beroende på vad som händer på marknaden.

”Vi har arbetat med automatiserad rådgivning i många år nu och har en mycket sofistikerad modell. Vår robot har givit 100 000-tals råd och tjänsten är väldigt uppskattad. Nu tar vi vår kunskap till marknaden för privat sparande och ger gemene man tillgång till avancerad placeringsrådgivning, vilket tidigare varit få förunnat”, säger Karl Erlandzon. 

Utöver Stellum och Lifeplan håller också bolaget Primepilot på att bygga en liknande tjänst.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera