Hoppa till innehållet

G-Loot jagas av investerare – vill bli störst på e-sport

G-Loot får spelare att satsa pengar på sig själva när man möter andra. Nu slår bolaget tittarrekord på sina egna streamade turneringar och väntar sig en rejäl tillväxt under året som gått.

G-loots grundare och vd, Patrik Nyblad.
G-loots grundare och vd, Patrik Nyblad.Foto: Jonas Eng

Svenska e-sportbolaget G-Loot tog tidigt i år in 100 miljoner kronor i investeringar. Tanken var att bolaget skulle fylla kassan för att kunna gå ut brett och marknadsföra sin plattform till fler.

Men det gick inte riktigt som man tänkt sig. Bolaget har nästan hela kassan kvar eftersom bolagets sändningar av e-sportturneringar gått långt över förväntan.

”Vi tog in pengar för att marknadsföra men nu tjänar vi pengar på marknadsföringen. Det är en slags perfekt loop just nu”, säger bolagets grundare och vd Patrik Nybladh.

Läs mer: Efter investeringen på 100 miljoner – G-Loot växlar upp 

G-Loot erbjuder en plattform för pc- och mobilspel där spelarna kan satsa pengar på sig själva. Inga pengar kan satsas på andra än en själv och den egna insatsen.

Spelare kan betala en månadsavgift eller en engångssumma för att vara med i en tävling med prispengar.

G-Loot utvecklar inga egna spel, i stället integrerar man sin plattform i spelbolagens produkter. Det görs genom att G-Loot lägger in en knapp i spelet som tar spelaren till e-sportdelen. Alltså har man hittat en inkomstkälla som få spelutvecklare själva vill skapa och utnyttja.

För att få integreras i spelet erbjuder G-Loot spelutvecklaren hälften av intäkterna. Enligt bolaget har man över 100 000 användare som spelar på plattformen varje månad. 

I fjol omsatte bolaget 18,7 Mkr, när 2018 summeras räknar Patrik Nybladh med en dubblerad omsättning. Under 2019 ska det mångdubbleras i och med flera stora produktsläpp för bolaget.

Det tredje benet i G-Loots affärsmodell är just e-sportturneringar. Det är också den delen som förvånat bolaget mest i och med att man såg turneringarna som en marknadsföringskanal och en kostnad. Nu har turneringarna dock dragit in pengar i stället.

”'Break eaven' är inte riktigt nått ännu, men det gör vi redan på nästa tävling. Då kommer vi tjäna pengar på att marknadsföra oss, det hade vi aldrig räknat med”, säger Patrik Nybladh.

Under helgen drog bolaget miljonpublik och slog rekord när man streamade finalerna i G-Loots turnering i det populära spelet "PlayerUnknown’s Battlegrounds" på nätet. Under ett par veckor nåddes strax över 15 miljoner tittare världen över.

Genom att sälja streamingrättigheterna till större aktörer, främst Twitch, får bolaget in intäkter som snart täcker marknadsföringsdelen i att anordna turneringen.

”Det här innebär att vi kan växa ännu fortare och bli den globala jätten inom e-sport snabbare än vi räknat med. Vi ska bli lika mycket standard som Spotify är för musiken, vi ska vara plattformen för spelande inom e-sport”, säger Patrik Nybladh.

När bolaget tog in 100 Mkr i början av året, bland annat från Swedbank Robur, var det många som rynkade på pannan kring e-sport. Men det är flera stora intressenter som kontaktat bolaget för samarbeten, uppköp och investeringar.

Läs mer: Kinesisk jätte nära att gå in tungt i svenska G-Loot 

Bland annat kunde Di Digital tidigare i år berätta att kinesiska Tencent visat intresse för att gå in i G-Loot, något Patrik Nybladh inte vill kommentera.

Däremot berättar han att man på grund av de många olika förfrågningarna man får in just nu, anlitat Carnegie för att sköta kontakterna.

”Möjligheterna är stora. Vi behöver inte ta in pengar just nu men vi blir väldigt uppvaktade. Därför måste vi sondera för att se hur vi kan skala på snabbast möjligast sätt”, säger Patrik Nybladh.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera