Hoppa till innehållet

Ghana Hackers Club: ”Vi är digitala pionjärer”

Tekniska innovatörer gästade The Reach for Change Hack i Stockholm för att under 48 timmar skapa digitala tjänster för barn. Två av deltagarna var Solomon Amenyo och Alice Amoako, som har skapat en app för barn med autism.

Solomon Amenyo och Alice Amoako från Ghana Hackers Club har utvecklat en app för barn med autism.
Solomon Amenyo och Alice Amoako från Ghana Hackers Club har utvecklat en app för barn med autism.

The Reach for Change Hack är ett event med målet att föra samman människor från runt om i världen för att tillsammans koda och bygga tekniska applikationer som underlättar livet för barn. Två av deltagarna är Solomon Amenyo och Alice Amoako. De har tidigare gjort en app för barn med autism.

”På grund av att medvetenheten om autism är låg så nonchaleras de här barnens handikapp av samhället. Därför har jag och Solomon utvecklat Autism Aid app”, säger Alice Amoako.

Alice Amoako är specialist på människa-datorinterkation och Solomon Amenyo  är programmerare. De är en del av nätverket Ghana Hackers Club. Där ingår även Josephine Godwyll, Regina Honu och Ernest Gavor som alla jobbat med olika tekniska lösningar för barn men även för att lösa samhällsproblem i Ghana och andra länder.

Under eventet, som hölls i Spotifys lokaler i Stockholm, delades deltagarna upp i grupper för att skapa nya techlösningar på problem. Två av lösningarna som presenterades var en app för barn med autism och en informationskampanj för att belysa problemet med undernäring hos barn i Tanzania.

Vi bygger kontakter och hjälper till att lösa problem för barn.

"Det är en kort video som uppmanar folk att agera som heter ”Use your voice”. Målet är att hjälpa barn som lider av undernäring, så att de kan växa och hjälpa landet istället”, säger Solomon Amenyo.

Läs mer: Hon sprider kunskap i Tanzania

Han och Alice Amoako berättar att de är glada och känner sig engagerade över att vara med i hackingeventet.

”Vi bygger kontakter och hjälper till att lösa problem för barn. När vi träffar andra har de andra metoder och processer så vi får dela våra idéer och komma fram till hur vi löser problem på det bästa sättet”, säger Alice Amoako.

Autism Aid App som Solomon Amenyo och Alice Amoako tidigare skapade tillsammans finns tillgänglig för Android på Google Play och har laddats ner omkring 2 000 gånger.

Läs mer: Hans affärsidé hjälper familjer med autism

”I Afrika är vi pionjärer med att skapa digitala applikationer för barn. Det är ett väldigt innovativt fält, vi älskar att göra skillnad i samhället. Vi tycker det är häftigt att se barn bli lyckliga av våra applikationer och idéer”, säger Alice Amoako.

 

Vi vill skapa en ny digital värld för alla barn

 

Appen består av tre delar: Picture Exchange Communication System (PECS), som är en speciell metod för att lära barn med autism att kommunicera; en informationsdel om autism och särskolor; och en sms-baserad hjälplinje för föräldrar och andra som tar hand om barn med autism. Att tjänsten går att använda via sms är extra viktigt i till exempel Ghana där många använder sig av äldre mobiltelefoner.

I framtiden vill duon dock jobba ännu bredare.

”De kommande fem åren vill vi skapa den bästa digitala sociala rörelsen i på den afrikanska kontinten. Vi vill inte bara fokusera på autism utan vi vill skapa en ny digital värld för alla barn”, säger Alice Amoako.

Läs mer: Ska bli ett “Swish för utlandsbetalningar”

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera