Hoppa till innehållet

Google: Nordens appekonomi hotas av EU och brist på arbetskraft

Norden leder vägen i Europa genom att skapa fler jobb inom appekonomin än någon annan region. Trots det riskerar Sverige att förlora sin position om vi inte förser människor med färdigheter och kompetens som passar den digitala eran, skriver bland andra Googles Sverigechef.

Googles Sverige-chef Anna Wikland.
Googles Sverige-chef Anna Wikland.Foto: Hampus Andersson

År 2009 grundades en app med funktionen att visa vem som ringer, även om personen i fråga inte fanns i telefonboken. Under Truecallers första vecka noterades otroliga 10 000 nedladdningar. I dag, ett hundratal miljoner användare senare, levererar Truecaller träffsäker information om inkommande samtal och mer till människor över hela världen.

Appekonomin har skapat 60 000 arbeten i Sverige, enligt en studie som nu publiceras av Copenhagen Economics i samarbete med Google. Den visar att företag som Truecaller genererar ett av åttio jobb i Sverige. För en helt ny jobbsektor är det en mycket hög siffra.

Vidare visar studien att Sverige har potentialen att fördubbla den siffran fram till 2021 till 119 000 jobb.

Appsektorn skulle därmed omfatta hälften så många direkta arbeten som jordbruksindustrin.

Andelen anställningar inom appekonomin i de nordiska länderna är högre än vad som uppmätts i något annat land i världen – inklusive USA.

Att bygga storskaligt har inte alltid varit enkelt

Den här typen av ekonomisk aktivitet är möjlig delvis tack vare Android och andra mobila operativsystem där en enda app kan nå en marknadspotential på 2 miljarder aktiva enheter. Android används av tusentals tillverkare såsom Samsung, HTC, Nokia, holländska FairPhone, finska Bittium och svenska Doro och Zound Industries för att erbjuda innovativa och prisvärda enheter över hela världen.

Alla appentreprenörer som blev intervjuade till studien är tydliga på en punkt: deras framgång är till stor del ett resultat av deras fokus på att satsa globalt från dag ett. Eftersom de nordiska marknaderna är relativt små, med endast 5–10 miljoner användare i varje land, är entreprenörerna i dessa länder väldigt medvetna om att man bör ha ett globalt tankesätt. Det har i somliga fall har lett till att deras appar har laddats ned en halv miljard gånger.

Att bygga storskaligt har inte alltid varit enkelt. Det mobila ekosystemet var fragmenterat innan 2012. Android existerade, men många telefontillverkare satsade tungt på att skräddarsy deras plattformar, vilket tvingade utvecklare att bygga olika appar för varje plattform till en stor kostnad. Android löste problemet genom att uppmuntra kompatibilitet tvärs över olika enheter.

Det här är dock ingen självklarhet. EU-kommissionen har kommit med anklagelser gentemot Android och dess marknadsställning som kan resultera i större fragmentering, vilket skadar utvecklare som nu kan bygga appar som fungerar sömlöst tvärs över tusentals olika enheter.

Apputvecklare vittnar om att deras största rädsla är att en brist på skickliga anställda kommer att minska deras tillväxt

Det är dock inte den enda risken som appekonomin möter.

Apputvecklare vittnar om att deras största rädsla är att en brist på skickliga anställda kommer att minska deras tillväxt. Lagstiftare behöver prioritera att säkerställa så att tillräckligt många nya utvecklare är tillgängliga.

Utbildning är nyckeln till detta. Och vi behöver inte bara fler människor som kan koda och bygga applikationer, utan också experter inom digital affärsverksamhet och marknadsföring.

Som en av de intervjuade VD:arna säger:

”På vissa sätt kan Skandinavien till och med vara bättre än Silicon Valley. Det vore verkligen en skam för den här europeiska regionen att tappa i den globala konkurrensen. Regering och näringsliv borde arbeta tillsammans för att försäkra att Norden behåller sin globala ledarposition i den globala ekonomin.”

Anna Wikland, Sverigechef, Google

Dr. Bruno Basalisco, managing economist, Copenhagen Economics

Michela Palladino, Director, European Policy and Government Relations, Developers Alliance

Detta är ett debattinlägg. Vill du också skriva? Hör av dig till digital@di.se!

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera