Annons
Googles vd Sundar Pichai skapar en fond för att hjälpa drabbade av Trumps inreseförbud.

Google sparkar kritiserad anställd: ”Gått över gränsen”

Glöm plastkortet – så betalar vi i framtiden SPONSRAT AV mastercard

Spotifys vd Daniel Ek och kontoret på 4 World Trade Center på Manhattan i New York.

Goldman Sachs uppges dumpa aktier i Spotify

Tusentals frilansande säljare i USA har satt ny fart på ett välkänt svenskt techbolag. Rebtels nya fästen är i de kubanska kvarteren i Miami och bland nigerianska migranter i Texas. Foto: Press/Ruvan Wijesooriya

Migranter i USA sätter ny fart på Rebtel

Analytiker: Trump värd 16 miljarder för Twitter

Missa inget viktigt!
Bli först med att ta del av trenderna, profilerna och Sveriges vassaste startupnyheter helt gratis direkt i mejlkorgen med Di Digitals nyhetsbrev.
Följ oss på sociala medier:
Tack!
Följ oss på sociala medier:

Google sparkar kritiserad anställd: ”Gått över gränsen”

Googles vd Sundar Pichai skapar en fond för att hjälpa drabbade av Trumps inreseförbud.
Googles vd Sundar Pichai skapar en fond för att hjälpa drabbade av Trumps inreseförbud. Foto: Google.
IT-jätten Google uppges ha sparkat en anställd vars inlägg i jämställdhetsdebatten mött hård kritik i sociala medier under de senaste dagarna.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Mannen, som i ett internt PM skrev att den bristande jämställdheten i IT-branschen kan bero på biologiska skillnader mellan könen, bekräftar i ett mejl till nyhetsbyrån Reuters att han sparkats. Han hävdar att den motivering han fått är att han genom sitt inlägg ”upprätthåller könsstereotyper”.

Google vill inte kommentera saken eftersom det gäller en enskild anställd, meddelar bolaget.

I ett internt e-postmeddelande, som Reuters tagit del av, skriver Googles vd Sundar Pichai att delar av den anställdes inlägg bryter mot bolagets uppförandekod och att det ”gått över gränsen” när det gäller ”skadliga könsstereotyper”.

Läs mer: Uppgifter: Google ville köpa Snap för 240 miljarder kronor

Den sparkade mannen säger att han överväger att vidta juridiska åtgärder mot Google. Han anklagar bolagets högsta ledning för ha försökt tysta honom genom att skämma ut honom offentligt.

I sitt tiosidiga debattinlägg kritiserar mannen flera av de åtgärder som Google har vidtagit för att jämna ut könsrepresentationen och hävdar att de är diskriminerande. Han anklagar även arbetsgivaren för att luta åt vänster.

Läs mer: Nio av tio techinvesteringar går (fortfarande) till män

I sociala medier har inlägget utlöst en het diskussion om behandlingen av kvinnor i det mansdominerade Silicon Valley, där Google och en lång rad andra IT-jättar har sina huvudkontor. Men även om många är upprörda har mannen, skriver han, också fått stöd från många kollegor som uttryckt sin tacksamhet för att han tagit upp frågan.

Och även Googles agerande i fallet får kritik. ”Jag hoppas att ni inser att Googleavskedandet är djupt problematiskt”, skriver exempelvis Minecraftskaparen Markus "Notch" Persson på Twitter:

(Di Digital/TT)


Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev:
Foto:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post