Annons
Google släppte sin första version av mobiloperativsystemet Android 2007.

Google vann mot Oracle – slipper miljardböter

"Var uppkopplad men glöm inte att koppla av" SPONSRAT AV telenorforetag.se

Di Digitals redaktion: Viktor Ström, Jonas Leijonhufvud, Miriam Olsson Jeffery, Björn Wallenberg, Josefin Jakobsson, Mimi Billing och Sven Carlsson.

SEB:s blockchain-satsning, Facebooks hamburgare och Female Founders-vinnarna

Fallet med den pakistanske utvecklaren Tayyab Shabab har fått stor uppmärksamhet. Han ska utvisas för en administrativ miss som begåtts av hans tidigare arbetsgivare.

Nytt lagförslag: Små missar ska inte leda till utvisning

Spelmotorn Unity tar in 3,5 miljarder

Missa inget! Sveriges bästa tech-och startupnyheter direkt i mejlen:

Google vann mot Oracle – slipper miljardböter

Google släppte sin första version av mobiloperativsystemet Android 2007.
Google släppte sin första version av mobiloperativsystemet Android 2007. Foto: Joey Abrait
En domstol i USA ser till att Google och Oracle begraver stridsyxan. Det är den förstnämnda som vinner i ett utdraget mål där 75 miljarder kronor stod på spel.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Tvisten mellan Google och Oracle har att göra med Googles användning och programmeringsspråket Java till sitt operativsystem för mobiler, Android.

Google använde delar av Java-språket för att göra det möjligt för programmerare att bidra med egna appar till Android när systemet lanserades 2007.

It-jätten Sun Microsystems, där Java skapades tidigt under 1990-talet, förde diskussioner med Google om att licensera Java till Android men förhandlingarna ledde ingenvart.

Läs mer: Den svenska hackareliten från insidan

Men när Oracle köpte Sun för sex år sedan ansåg sig bolaget ha rätt till en del av Googles intäkter från Android. Oracle stämde Google för upphovsrätts- och patentintrång. Den rättsliga följetongen har pågått sedan dess.

Nu har Google efter flera rätssprocesser till slut vunnit i en federal domstol i San Francisco, rapporterar Financial Times. Därmed har internetjätten lyckats försvara sig mot ett skadeståndsanspråk på 75 miljarder kronor, eller 9 miljarder dollar.

Enligt tidningen är domslutet en seger för programmerare som förespråkar öppen källkod som möjliggör att vem som helst kan vara med och bidra till ett programmeringsspråk och nyttja det för att skriva egen kod.

Läs mer: Steve Wozniak – geni eller galning?

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post