Hoppa till innehållet

”Gör något på riktigt för techföretagen, Damberg”

Har Damberg inga egna idéer om hur politiken kan främja startupvärlden är han välkommen att genomförarna Liberalernas, skriver riksdagsledamoten Mathias Sundin (L).

Mathias Sundin (th), riksdagsledamot för Liberalerna, riktar kritik mot näringsminister Mikael Damberg (S).
Mathias Sundin (th), riksdagsledamot för Liberalerna, riktar kritik mot näringsminister Mikael Damberg (S).Foto: Jesper Frisk/Press

Näringsminister Mikael Damberg har synts och hörts mycket i startup-Sverige. På Sthlm Tech Fest lärde han sig, enligt egen utsago, vad en shout-out är för något och passade på att ge en till startupföretagen.

Regeringens nya budget är kliniskt fri från det startupföretagen efterfrågar.

Problemet är att det mesta han levererat hittills är just shout-outs istället för konkret politik. Regeringens nya budget är kliniskt fri från det startupföretagen efterfrågar.

Här är tre uppenbara brister i den förda politiken:

Inget förslag om personaloptioner. Innan den nyligen presenterade utredningen om personaloptioner var klar pratade Damberg gärna om optioner. Men när utredningen nu väl presenterats lyser förslagen med sin frånvaro.

Näringsministern hänvisar gärna till att det var Alliansregeringen som tillsatte utredningen, underförstått att den därmed är bristfällig. Det stämmer, det var Alliansen, men det Damberg gjorde var att försena utredningen med ett halvår. Hade han velat ha en annan utredning hade det gått utmärkt att ändra direktiven.

Läs mer: Techjättarna om optionsförslaget: Gör om, gör rätt

Vad som krävs nu är att ett förslag läggs fram. Liberalerna presenterade det mest detaljerade förslaget av alla partier redan i maj. Låt mig ge det förslaget en shout-out.
 
Ingen reformering av arbetstillstånd. I dag tar det väldigt lång tid för en person boende utanför EU att få arbetstillstånd i Sverige. Detta har identifierats som ett stort problem av företagen.

Den omfattande migrationen under förra året har också bidragit till ökad arbetsbelastning för Migrationsverket. Ta som exempel ett litet expanderande företag som snabbt behöver anlita en programmerare från Indien. Sannolikheten att få klart arbetstillstånd och samtidigt hålla deadlines är försvinnande låg.

Misslyckade rekryteringar kommer aldrig att dyka upp som en minuspost i tabellerna, men konsekvensen är att vi förlorar konkurrenskraft och misslyckas med att attrahera höginkomsttagare som kommer hit och betalar skatt från dag ett. I juli förra året presenterade jag och Liberalerna förslag för hur processen kan göras snabbare och enklare, med färre steg i ansökningsprocessen.

Inga förslag för att lösa bostadskrisen. I mars i år röt bland annat Spotify till om att bostadskrisen i Stockholm och andra svenska städer kraftigt försvårar expansion. Jämfört med exempelvis städer som Oslo, Helsingfors eller Berlin är bostadsmarknaden i Sverige ett haveri.

Mikael Damberg har pratat om alla dessa problem, men vare sig han eller någon annan i regeringen kommer med några åtgärder.

Ta igen som exempel det lilla techföretaget som vill expandera. När en rekrytering väl genomförts måste beskedet tyvärr lämnas att bostadskön i Stockholm för närvarande uppgår till mer än åtta år.

Liberalerna föreslår att bostadsbyggandet förenklas. Friare regler och snabbare processer leder till fler och billigare bostäder. Dessutom vore det synnerligen önskvärt att tillåta en friare hyressättning inom nyproduktion.

Mikael Damberg har pratat om alla dessa problem, men vare sig han eller någon annan i regeringen kommer med några åtgärder för att lösa dem. Inte ens de enkla sakerna sker med någon större hastighet.

Det tog tre månader för Damberg att sätta ut en annons för tjänsten som startupansvarig på näringsdepartementet. Marie Wall, som anställdes under 2016, sa i en intervju att det inte räcker för regeringen att skriva debattartiklar.

Tyvärr är det enbart det vi sett från Näringsdepartementet. Liberalerna har lagt fram förslag på de tre områden som efterfrågas mest av startup-Sverige. Har Damberg inte har några egna idéer är han välkommen att genomföra dessa.

Mathias Sundin, riksdagsledamot och skattepolitisk talesperson för Liberalerna

 


Detta är ett debattinlägg. Vill du också skriva? Hör av dig till digital@di.se!

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera