Annons
Sigmastocks grundare Mai Thai och Nanna Stranne samt Izettles grundare Jacob de Geer.

GP Bullhound: Fintech har blivit mainstream i bankernas skugga

Lena Apler är ordförande och tillförordnad vd för Collector Bank. Hon är även en av Sveriges mest tongivande techinvesterare.

Lena Apler: ”Om jag vore Spotify skulle jag inte sova en natt”

Microsofts molntjänster en guldgruva

Niklas Adalberth säljer av fler andelar i sitt Klarna.

Adalberth säljer när ny bjässe blir delägare i Klarna

Betterments grundare och vd Jon Stein och Kinneviks storägare Cristina Stenbeck.

Kinnevik satsar en halv miljard på robotrådgivare

Missa inget! Sveriges bästa tech-och startupnyheter direkt i mejlen:

GP Bullhound: Fintech har blivit mainstream i bankernas skugga

Sigmastocks grundare Mai Thai och Nanna Stranne samt Izettles grundare Jacob de Geer.
Sigmastocks grundare Mai Thai och Nanna Stranne samt Izettles grundare Jacob de Geer.
På tre år har riskkapitalet som går till fintech ökat med nästan fem gånger. Sektorn är nu en naturlig del av finansbranschen i stort, menar investmentbanken GP Bullhound i en färsk rapport.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Investeringarna i fintechsektorn ökade med 7 procent under 2016 jämfört med 2015. I absoluta tal investerades förra året 13,6 miljarder dollar, eller motsvarande knappt 122 miljarder kronor, globalt i fintechbolag. Det visar en ny rapport från GP Bullhound.

Lyfter man blicken till en treårsperiod är ökningen betydligt mer imponerande: Då har riskkapitalet som går till fintech ökat med nästan fem gånger. 

”Det är tydligt att fintech mognat och växt så pass mycket nu att det blivit en naturlig del av finansbranschen i stort, vi ser också att bankerna blir alltmer mottagliga för samarbeten med fintech startups", kommenterar Carl Wessberg, som är director på GP Bullhound, rapporten.

Läs även: Här är storbankernas alla startupsatsningar

Skälet till den ökade aptiten för fintechinvesteringar är, enligt GP Bullhound, att fintechbolagen använder teknologi och data för att fylla de luckor som storbankerna och traditionella aktörer har lämnat.

Hela 39 fintechbolag har nått den åtråvärda enhörningsstatusen, det vill säga det värderas till över en miljard dollar, visar rapporten. Fem av bolagen blev enhörningar under 2016. Av dessa vara fyra kinesiska. Det enda svenska fintechbolag som klassas som en enhörning är Klarna, som värderades till 2,3 miljarder dollar 2016.

Läs även: Anders Borg: ”Fintech förvärrar nästa finanskris”

I Kina beskrivs tillväxten inom fintech som explosiv. Tillväxten drivs av e-handeln och det faktum att bankerna misslyckats med att möta konsumenternas och små- och medelstora företags behov. I Europa, skriver GP Bullhound, har fokuset på disruption minskat till förmån för mognare segment såsom betalningar och utlåning. Här börjar även konsolideringen i branschen ta fart.

Enligt rapporten har ägarbilden i fintechsektorn förändrats. Stora fonder har fått upp intresset, vilket har gjort att finansieringsrundorna har blivit större. Ett talande exempel är kinesiska Ant Financials finansieringsrunda på 4,5 miljarder dollar.

Läs mer: Adyens känga till betaljättarna: ”De köper gammal teknik”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post