Hoppa till innehållet

Greta intar scenen på Googles jättekonferens

Som enda europeiska startup är svenska Greta inbjuden att tala på Googles molnkonferens Next, som just nu pågår i San Francisco.

Anna Ottosson, medgrundare och vd för det svenska startupbolaget Greta, är i San Francisco för Googles molnkonferens.
Anna Ottosson, medgrundare och vd för det svenska startupbolaget Greta, är i San Francisco för Googles molnkonferens.

(Di Digital/San Francisco) Gretas vd och medgrundare Anna Ottosson vill gärna sitta ute på kaféet där vi ses i centrala San Francisco.

”Det blir så mycket tid inne ändå på en sådan här konferens”, säger hon.

14 000 personer deltar i Googles molnkonferens Next som är i full gång. Greta, ett av Stockholms hetaste startupbolag, är ny teknikpartner till Google och utvalt bland nio startups att ställa ut på konferensen.

Under fredagen kommer Anna Ottosson även att hålla en presentation om vad det är Greta utvecklar.

”Jag ska förklara varför internet som det är byggt i dag inte riktigt fungerar. Vi är nu i en fas där konsumenter i multimiljonstäder, som till exempel Nairobi, efterfrågar samma typ av snabbhet för sajter som vi är vana vid i västvärlden. Men det finns inte infrastruktur som klarar av det i dag”, säger Anna Ottosson.

Det är där Greta kommer in. Bolaget har tagit fram en teknik för att skapa decentraliserade nätverk där man delar filer lokalt med varandra i stället.

Det innebär förenklat att en del av innehållet distribueras mellan slutanvändarna istället för från en server.

”Jag kommer också att prata om att det finns ett utbudsunderskott av kapacitet, samtidigt som vi konsumerar allt tyngre innehåll och trender som VR och 4K ökar belastningen på nätverken”, säger Anna Ottosson.

Jag ska förklara varför internet som det är byggt i dag inte riktigt fungerar.

Greta har flera stora sajter som använder tjänsten i dag och har hittills framförallt inriktat sig på tre områden: e-handel, nyhets- och annonsfinansierad sajter och streamingtjänster.

”Vi har till exempel fått förfrågningar från några av de största indiska e-handelsföretagen om hur vi kan jobba ihop”, säger Anna Ottosson.

Men det är fortfarande tidigt i utvecklingen och än så länge är tjänsten endast tillgänglig för utvalda användare. Greta har sex anställda och lever på riskkapital från ett antal investerare.

I somras tog bolaget in drygt 9 miljoner kronor från bland annat Berlin-baserade Blue Yard Capital och Sophia Bendz (NTL) på riskkapitalbolaget Atomico (NTL).

”Det är svårt att bygga ny teknik, speciellt infrastruktur, och du tävlar mot giganter eftersom det fram tills nu har krävts enorma investeringar för att bygga den typen av teknik”, säger Anna Ottosson.

Hon säger att Google Next-konferensen är en chans för Greta att komma i kontakt med rätt människor. Som teknikpartner till Google kommer också sökjätten att rekommendera Gretas tjänst till deras kunder.

”Vi har jobbat nära Google sedan starten, och vår tjänst är byggd på en standard som heter WebRTC och som Google Sverige har haft en drivande roll inom”, säger Anna Ottosson.

Läs också: Gretas vd: "Vi vill förändra hur internet fungerar"

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera