Hoppa till innehållet

Grundaren Niklas Adalberth lämnar Klarna

Medgrundaren och vice-vd:n Niklas Adalberth lämnar Klarna. Nu tänker han arbeta med välgörenhet istället. "Jag vill inte dö med en påse pengar på mitt konto", säger han.

Niklas Adalberth, vice-vd på Klarna.
Niklas Adalberth, vice-vd på Klarna.Foto: Joey Abrait.

Det har gått 11 år sedan Handelsstudenterna Victor Jacobsson, Niklas Adalberth och Sebastian Siemiatkowski grundade betalbolaget Klarna. I dag värderas Klarna till 19 miljarder kronor och grundartrion är fortfarande bolagets största ägare. 

Det första grundaravhoppet kom 2012 då Victor Jacobsson lämnade arbetet som ekonomichef på Klarna. Nu lämnar också Niklas Adalberth sitt arbete som vice-vd för Klarna. 

"Jag är uppe i 30 000 arbetstimmar. En tredjedel av mitt liv som jag lagt på Klarna. Frågan var om jag skulle lägga ytterligare 11 år av mitt liv på det här, som kräver 100 procents fokus, eller om jag skulle jag tillåta mig själv att testa nya saker", säger Niklas Adalberth.

Beslutet landade på det senare. 

"Det blir aldrig en bra timing att lämna. Jag har hela tiden tänkt 'två år till', vi ska bara få klart det här eller komma över den där puckeln. Men nu har vi ett bra team på plats, vi har en teknikplattform som tagit nästa stora steg, USA-lanseringen är ute, vi har nya investerare – om det är någon gång det är bra timing så är det nu", säger han.

Niklas Adalberths avhopp som kommunicerades till personalen på torsdagsmorgonen innebär att det nu bara är Sebastian Siemiatkowski av grundarna som fortfarande arbetar operativt på Klarna. 

"Jag har pratat mycket med Sebastian om det här, och pratat med Victor (Jacobsson) om hur det känns att inte vara operativ. Det känns som att han har landat väldigt rätt och det har nog fått mig att våga ta det här beslutet". 

Niklas Adalberth kommer, liksom Victor Jacobsson, att sitta kvar i Klarnas styrelse. Han kommer också att behålla sin ägarandel i Klarna som tack vare bolagets framgångar gör honom till miljardär på pappret. 

"Den bästa investeringen jag kan komma på är fortfarande Klarna. Med det momentum vi har i bolaget nu finns ingen anledning att sälja något", säger Niklas Adalberth. 

Niklas Adalberth har varit på Klarna sedan dag ett då bolaget startade för 11 år sedan. Att han nu slutar innebär att han sätter punkt för en personlig resa som varit anmärkningsvärt framgångsrik. 

"Jag hade börjat på Handels tre månader innan vi körde igång det här. När man är inne i operativ verksamhet varje dag, varje vecka 60 till 80 timmar i veckan sedan start då är det svårt att få perspektiv. De få gånger man har stannat upp lite och reflekterat har varit när vi bytt kontor. Då har man tänkt: Har jag varit med och byggt det här? Det känns superoverkligt", säger han. 

Jag vill inte dö med en påse pengar på mitt konto och jag vill inte heller att mina barn ska växa upp med en påse pengar på sitt konto. Jag tror bara sånt är dåligt.

Samtidigt har det varit en resa som krävt mycket.

"Det är mycket ansvar som vilar på ens axlar. När det varit som mest så har det varit tufft. Så är det. I och med att vi har vuxit så snabbt har jag hela tiden varit tvungen att utvecklas personligen i mitt ledarskap i samma hastighet", säger han.

Nu får han dock mer tid till lugn och refelektion. Det första Niklas Adalberth kommer att göra blir att ta semester. Men efter det är planen att lägga tiden på socialt entreprenörskap.

"Jag har en del idéer som är för spännande för att inte testa. Jag tycker att jag lärt mig en del om tech och om att bygga bolag. Att få ta det kunnandet in i en värld som inte har så mycket teknikkunnnade tror jag kan göra gott", säger han.

Om pengar från början var en drivkraft för de unga Handelsstudenterna är det nu tydligt att Niklas Adalberth hittat en annan drivkraft. 

"Jag ser de som att pengarna kommer med ett ansvar att ge tillbaka. Jag kommer att arbeta med projekt inom socialt entreprenörskap utan vinstintresse. Jag vill inte dö med en påse pengar på mitt konto och jag vill inte heller att mina barn ska växa upp med en påse pengar på sitt konto. Jag tror bara sånt är dåligt".

Vad är svårast med att sluta?

"Utöver timingen så har vi lyckats väldigt bra och fått bekräftelse för det vi gjort. Som osäker Handelsstudent var det så klart nästan beroendeframkallande att få den uppmärksamheten i början. Jag står fortfarande aldrig med mitt namn, det står Klarna-Niklas. Att inte längre få ta del av sagan på samma sätt är såklart något som gjort det här beslutet svårt".

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera