Hoppa till innehållet

Gör superklipp: Köper tillbaka Inkclub av ICA

Icas skrivaräventyr slutade i fiasko. Matjätten säljer av e-handlaren Inkclub och gör en förlust på drygt 30 Mkr. Köpare är bolagets grundare Lennart Nyberg – som däremot gör en kanonaffär.

Inkclubs grundare Lennart Nyberg.
Inkclubs grundare Lennart Nyberg.

Tidigare i våras stod det klart att Ica var på väg att sälja e-handlaren Inkclub, som man ägt till 100 procent sedan 2011.

Nu är affären klar. Ica säljer tillbaka Inkclub till bolagets grundare Lennart Nyberg. Prislappen ligger på 322 Mkr. 

"Eftersom verksamheten har begränsade synergier med vår kärnverksamhet har vi efter en översyn av vårt ägande valt att avyttra InkClub. Vår plan för portföljbolagen och renodling av Ica gruppens innehav är därmed helt genomförd", säger Liv Forhaug, strategidirektör på Ica gruppen, i ett pressmeddelande. 

Inkclub, som enligt egen utsago säljer en tredjedel av alla bläckpatroner i Sverige, är ett av Sveriges äldsta e-handelsbolag. Ica har varit delägare i bolaget sedan 2007, och blev ensam ägare år 2011. Idag är Inkclub verksamt i 10 länder och omsatte förra året cirka 500 Mkr, med ett rörelseresultat på 17,5 Mkr.

För grundaren Lennart Nyberg är dagens affär av allt att döma en riktig succé. Han sålde sitt livsverk till Ica år 2011. Då betalade livsmedelsjätten 428 Mkr för 50 procent av bolaget. Nu köper Lennart Nyberg tillbaka hela Inkclub för 322 Mkr, alltså lite drygt en tredjedel av vad bolaget värderades till för 5 år sedan.  

Innehåll från Lannebo fonderAnnons

Förvaltaren: ”Därför lyckas svenska småbolag”

Bildtext porträtt: Hjalmar Ek, förvaltare för fonden Lannebo Småbolag
Bildtext porträtt: Hjalmar Ek, förvaltare för fonden Lannebo Småbolag

Sverige har en lång tradition av småbolag som vuxit till framgångsrika internationella storbolag. Hjalmar Ek, förvaltare för fonden Lannebo Småbolag, ger sina förklaringar till varför svenska småbolag är så framgångsrika.

Sverige intar en unik position när det kommer till framgångsrika småbolag, en prestation som få länder kan mäta sig med. Ett flertal småbolag har genom åren vuxit och utvecklats till storbolag med en stark global närvaro, vilket tydligt illustrerar landets förmåga att odla och främja företagande.

En förklaring är enligt Hjalmar Ek, förvaltare för fonden Lannebo Småbolag, att Sverige är ett litet land och det därför krävs expansion till andra länder för att fortsätta växa. Dessutom finns ett starkt fokus på produktutveckling. 

Mindre bolag kan växa

En annan avgörande faktor i denna framgångssaga är det nära samarbetet mellan svenska företag. Genom partnerskap och samverkan mellan små och stora aktörer skapas en symbios som gynnar båda parter. Detta samarbete ger småbolagen inte bara tillgång till nya kontakter och kunder utan också möjligheten att växa och expandera sin verksamhet.

– Det finns en symbios däremellan som gör att det mindre bolaget får möjlighet att växa, säger Hjalmar Ek. 

Småbolag har också i högre grad starka ägare som funnits med i bolaget under lång tid, ibland sedan starten. Det gör att engagemanget och drivet ofta är väldigt starkt vilket skapar välmående företag. 

Det svenska regelverket kring hur bolagen ska styras innebär också en mindre risk för att råka ut för något blufföretag. 

– Det finns en stark aktiekultur här. Det är väldigt få bolag på svenska börsen som man behöver var orolig för att bli lurad av, den risken är större på mer exotiska marknader.

Läs mer om fonden Lannebo Småbolag hos Lannebo 

Lannebos artikel innehåller information om värdepappersfonder och specialfonder. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Lannebo fonder och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera