Hoppa till innehållet

Gunnar Hökmark: Sverige har tappat ledartröjan i 5G-utbyggnad

Sverige riskerar att hamna i bottenligan i utbyggnaden av 5G. Regeringen behöver ta sitt förnuft till fånga, skriver Europaparlamentarikern Gunnar Hökmark (M).

Gunnar Hökmark (M).
Gunnar Hökmark (M).

Nyligen enades Europaparlamentet och ministerrådet om att allokera frekvensbandet för 700 MHz trådlöst bredband till år 2020. Det innebär att Europa nu har lagt grunden för att gemensamt leda utvecklingen av 5G. På det tåget är dock Sverige inte med sedan regeringen valt att blåsa av auktionen av det svenska 700 MHz-bandet.

Sverige har redan förlorat möjligheten att vara i ledningen i Europa

Det nya bandet kombinerar hastighet och räckvidd på ett sätt som gör att den teknologin som växer fram som ett resultat av 5G inte bara kommer att finnas tillgänglig i storstäder, utan även i mindre städer och på landsbygden. Med målet 2020 förmår Europa i sin helhet att vara ledande i omvandlingen.

Sverige har däremot redan förlorat möjligheten att vara i ledningen i Europa och riskerar att bli en eftersläpare när det gäller det avgörande steget in i 5G som kommer att definiera vår innovationsförmåga, konkurrenskraft och tätställning som digitaliserad ekonomi.

Det var förra månaden som regeringen genom sitt beslut om att fördröja auktionen kastade ur Sverige ur framsätet. Innan dess låg vi i täten genom att som ett av de första EU-länderna redan 2014 fattat beslut om att frigöra 700-bandet för mobila bredband genom auktioner under 2016.

Läs mer: Hon ska se till att Ericsson blir först med 5G

Regeringen uppgav att det var behov av nät åt blåljusmyndighetenrna (såsom polis och räddningstjänst) som föranledde beslutet att skjuta upp auktionen. Men det finns redan utrymme för det i det nät som skulle ha frigjorts.  Men det är snarare kryptering och intrångsskydd som är av vikt för dessa myndigheters säkerhet, inte basstationer eller frekvenser.

I realiteten handlar senareläggningen snarare om att vilja återupprätta ett nytt Televerk och att statliga Teracom ska ta hand om näten. Men det är inte statsföretag för telekom som har byggt den svenska framgången. Tvärtom, det var under 1990-talet som Sverige genom avreglering av det gamla Televerkets monopol lyckades hamna i framkant genom lägre priser, ökad användning, investeringar, nya tjänster och en snabbt växande telekommarknad.

Vår förmåga att anpassa oss till ekonomins digitala logik är en grundbult för vår internationella konkurrenskraft. Det gäller Europa, och det gäller Sverige.

Det är också viktigt att förstå att en harmoniserad fördelning är en förutsättning för att skapa det momentum som är nödvändigt för att attrahera investeringar och nästa generations digitala innovationer. E-hälsa, självkörande transporter, digitaliserade jordbruk och industrier är beroende av ultrasnabb och konstant uppkoppling men också att det sker över hela Europeiska union. Därför är EU:s beslut om harmonisering så viktigt och den svenska situationen så allvarlig.

Kina, USA, Sydkorea och Japan är redan på god väg att bygga ut kommersiellt 5G med start så tidigt som 2018. Vår överenskommelse innebär att Europa nu har förutsättningar att vara med och leda den utvecklingen. Det är allvarsamt att Sverige nu valt att placera sig i bottenligan och i stället för att leda utvecklingen riskerar att fungera som ett europeiskt sänke. Vi ska inte vara ett land som ber om undantag för senareläggning, utan driva på andra länder att bära sitt ansvar för att ta Europa framåt.

Efter onsdagens beslut om en ambitiös och gemensam frigörelse av 700-bandet behöver den svenska regeringen ta sitt förnuft till fånga och snarast genomföra den planerade auktionen av vårt 700-band. Det är avgörande för att Sverige, som länge drivit på den digitala utvecklingen, även fortsatt ska ha en framstående position i Europa. Det är viktigt att förstå att detta är en förutsättning för att våra svenska företag fortsatt ska vara världsledande. Vi tar inte ledningen genom att skapa ett nytt Televerk av gammal modell utan genom en ny tids mångfald. Sverige bör fatta de beslut som krävs för att vi ska ligga i framkant och till att den digitala revolutionen har sin bas här, inte beslut som innebär att vi förlorar ledarskap.

Gunnar Hökmark (M)

Delegationsledare för Moderaterna i Europaparlamentet

Detta är ett debattinlägg. Vill du också skriva? Hör av dig till digital@di.se

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera