Hoppa till innehållet

Hajpade bitcoinbrytarna bommade vinsten

Bitcoinbolaget KnC Miner drog in 640 miljoner kronor i fjol. Det visar bolagets färska årsredovisning. Men ett utgånget lager av datachip stjälpte den potentiella jättevinsten. 

Sam Cole, vd för bitcoinbolaget KnC Miner med ett av bolagets datachip som sänkte resultatet för 2014.
Sam Cole, vd för bitcoinbolaget KnC Miner med ett av bolagets datachip som sänkte resultatet för 2014.Foto: Claes-Göran Flinck

Det svenska bitcoinföretaget KnC Miner har vuxit extremt snabbt sedan starten i juni 2013. Omsättningen för 2014 landade på smått osannolika 640 Mkr, en siffra fullt i klass med startåret för Minecraftskaparna Mojang. 

Men de två bolagen skiljer sig åt när det kommer till vinsten. Medan Mojang levererade enorma vinster redan från start visar KnC Miner förlustsiffror. Under 2014 förlorade bolaget 30 Mkr. 

En viktig anledning till det negativa resultatet är att KnC gjort en nedskrivning på nära 160 Mkr. I årsredovisningen skriver bolaget: ”Då utvecklingstakten inom branschen för kryptovaluta är hög och konkurrensen har ökat, har bolaget därav gjort en nedskrivning på framtagna ASIC:s (datachip)”.

Och tillägger:”Detta påverkar resultatet för 2014 kraftigt negativt”. 

Tidigare har vi i redovisningen räknat med att man kan ha chipen i 5 år. Men våra första chip är inte längre lönsamma att använda.

Sam Saatchi, finanschef på KnC, förklarar att det handlar om att man ändrat bedömningen av hur lång livslängden är för ett chip och sänkt det från 5 år som är standard för att skriva av till exempel datorer. 

”Tidigare har vi i redovisningen räknat med att man kan ha chipen i 5 år. Men våra första chip är inte längre lönsamma att använda. Så nu har vi räknat om, skriver av altt på ett år och bedömer den verkliga livslängden till 18 månader”, säger Sam Saatchi. 

Bortsett från att KnC väljer att rensa lagret och bokföringen från chip som passerat sitt bäst före-datum var 2014 ett starkt år. Resultatet för den löpande verksamheten visar på potential till vinster på 150-200 Mkr, trots att bitcoinkursen svajat betänkligt under året. 

Bolaget har under året investerat flera hundra miljoner för att bygga datacenter i Boden. De har också ändrat sin affärsmodell från att sälja hårdvara till att sälja datakapacitet för bitcoinbrytning. Även 2015 kommer att bli ett år med fokus på investeringar. 

”Vi för en dialog både med Bodens kommun och med ytterligare en kommun i norra Finland om att bygga fler datacenter”, säger Sam Saatchi. 

KnC tog i februari in 124 Mkr i riskkapital bland annat från Accel, Creandum, GP Bullhound och affärsängeln Martin Wattin.

 


 

ASIC

  • ASIC står för Application Specific Integrated Circuit. Det vill säga en integrerad krets framtagen för ett särskilt ändamål, till exempel att gräva bitcoin. 
  • En ASIC är i allmänhet betydligt snabbare och mer strömsnål än ett vanligt datachip, men också mer begränsad i sitt användningsområde. 

 


 

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera