Hoppa till innehållet

Han behåller sitt innehav i miljardnoteringen

Finska Next Games får ett börsvärde på cirka 1,3 miljarder kronor vid noteringen. Beskedet är jackpot för Mathias Ackermand, en av bolagets första investerare, som lovar att inte sälja sina andelar.

Svensken Mathias Ackermand, är en av Next Games första investerare.
Svensken Mathias Ackermand, är en av Next Games första investerare.

Börsaktuella Next Games, med vd Teemu Huuhtanen, står bland annat bakom spelet ”The Walking Dead: No Man’s Land”. Tidigare under fredagsmorgonen kunde Di Digital rapportera att mobilspelbolaget får ett börsvärde på cirka 1,3 miljarder kronor vid noteringen på First North i Finland senare i år.

Beskedet är goda nyheter för de Sverigebekanta investerarna Mathias Ackermand (NTL) och Jari Ovaskainen som var tidiga att investera i bolaget.

”Jari var först ut. Jag kom in i andra investeringsrundan 2014”, säger Mathias Ackermand.

Ackermand utsågs av Di Digital i fjol till en av Sveriges 52 mäktigaste tech-investerare. Han har bland annat investerat i bolag som Fishbrain, Freespee och Fast Travel Games.

Läs mer: Spelutvecklare upp 5 miljarder på börsen senaste året 

Jari Ovaskainen har utsetts till Finlands främsta affärsängel.

Exakt hur stor hans andel är i Next Games (NTL) vill Mathias Ackermand inte säga. Men han avser behålla sina aktier även efter noteringen.

”Jag ska sitta kvar som ägare. Det är en bra investering och det är inte lätt hitta bra mobilspelbolag. Next Games har ett bra team, Teemu Huuhtanen är en outstanding vd och man har en bra spelportfölj. Man har uppnått alla mål, varav vinst inte var ett”, säger Mathias Ackermand.

Next Games startades 2013 av personer som bland annat jobbat på Angry Birds-bolaget Rovio. Det snabbväxande bolaget har idag ett 70-tal anställda i Helsingfors och är främst känt för spelet ”The Walking Dead: No Man’s Land” som lanserades i oktober 2015. Bolaget omsatte 94 Mkr det året, men redovisade samtidigt en förlust på 64 Mkr.

Bolaget utvecklar egna spel med fokus på starka franchises. Majoriteten av spelen är gratis att spela, och The Walking Dead: No Man’s Land var det mest nedladdade inom segmentet i App Store i USA vid lanseringen. Bolagets kundbas är huvudsakligen i Nordamerika och Europa.

Läs mer: Next Games teckningskurs klar – värderas till 1,3 miljarder

Börsintroduktionen för Next Games är tänkt att se bolaget fylla på sin kassa med cirka 290 miljoner kronor (30 miljoner euro) i nyemitterade aktier. De nya aktierna kommer att säljas till institutionella investerare både i Finland och utomlands, bolagets anställda och privata individer och företag i Finland.

Next Games låter Danske Bank stå ensamt ansvariga för processen med att börsnotera aktierna.

Next Games har fått teckningsförbindelser från svenska Swedbank Robur Fonder, Ilmarinen Mutual Pension Insurance Company, Varma Mutual Pension Insurance Company, AMC Networks Ventures samt vissa fonder som förvaltas av VISIO Varainhoito och OP Fund Management Company.

NTL-länkarna i texten går till Nordic Tech List, en databas med investerarna och bolagen på den nordiska techscenen.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera