Hoppa till innehållet

Han satsade allt på bitcoin – nu har kursen stigit 100 gånger

2013 lade den svenske programmeraren Alexander Bottema alla sina besparingar på bitcoin – trots att han först inte trodde på valutan. Sen dess har bitcoin gått från 195 kronor till omkring 35 000 kronor per bitcoin och svensken har sin pension säkrad.

Programmeraren Alexander Bottema köpte bitcoin för fyra år sedan och tror att valutans framtid är ljus.
Programmeraren Alexander Bottema köpte bitcoin för fyra år sedan och tror att valutans framtid är ljus.

Hittills i år har bitcoin stigit över 300 procent och idag värderas en enhet av kryptovalutan till omkring 35 000 kronor. I våras kunde Di Digital berätta om Sten Oscarsson, som blivit en storvinnare på bitcoinkursens rusning efter att han köpt tillgångarna i det konkursade bitcoin-bolaget KNC Miner.

Läs mer: Han tjänar miljoner på riskkapitalisternas bitcoin-miss

Men det finns fler som har tjänat stort på kursuppgången.

En av dem är Alexander Bottema, som berättar sin historia för VA Finans.

Han är programmerare och har bland annat jobbat med datasäkerhet och kryptering. När han först stötte på bitcoin avfärdade han det som ointressant.

Läs även: Rusning till kryptovalutor: ”Extremt många oseriösa aktörer”

Men ett år senare valde han att titta närmare på valutans tekniska beskrivning och programkod. Han blev eld och lågor. Vad han såg övertygade honom att bitcoin var värt att satsa på och när han förstod vad han hade att vinna på att investera gick han inte försiktigt fram.

“Jag fick panik och satsade allt mitt sparkapital”, säger han till VA Finans.

Läs även: Partiledare Rick Falkvinge har tjänat miljoner på bitcoin

Det har gått fyra år sedan Alexander Bottema satsade allt. Då var en bitcoin värd 195 kronor. Idag är valutan värderad till omkring 35 000 kronor per bitcoin.

Efter det inledningsvis svala intresset har han inte bara köpt på sig bitcoin, utan även skrivit egen kod för att synkronisera med bitcoin-nätverket och uttalat sig i svenska medier som sakkunnig från den svenska Bitcoinföreningen.

Alexander Bottema avslöjar inte hur mycket hans besparingar bestod av när han investerade – och då inte heller hur mycket hans bitcoin är värda idag. Däremot antyder han att han ska kunna leva på det på äldre dagar.

“Jag ser det som en pensionsförsäkring”, säger han till VA Finans.

Men alla tror inte på en stigande bitcoinkurs.

Jonathan Jogenfors, doktorand vid institutionen för Systemteknik vid Linköpings universitet, sa till Di Digital tidigare i år att många misstänker att valutan är övervärderad.

“Jag skulle säga att det är en bubbla som riskerar att blåsas upp för att sedan spricka.”

Läs mer: Bitcoinpriset rusar: ”Ingen är säker på att priset ska vara på den här nivån”

Med över 900 aktiva kryptovalutor med ett sammanlagt marknadsvärde på omkring 675 miljarder kronor har även Financial Times uttryckt att fenomenet för tankarna till dotcom-bubblan vid millennieskiftet.

Läs mer: Kryptovalutor används som aktier – kritiker varnar för bubbla

Svängningarna i bitcoinkursen har heller inte gynnat alla aktörer.

Under 2016 gick det svenska bitcoin-bolaget KNC Miner, där investerare gått in med 220 miljoner kronor, i konkurs.

Eventuella hot mot bitcoin rör dock inte Alexander Bottema i ryggen. Han tror inte att det kommer dyka upp någon digital valuta som kan putta ned bitcoin från tronen, och har is i magen gällande bitcoins värde. Faktum är att han inte alls är orolig över att värdet på bitcoin ska sjunka för gott.

“Visst kursen dippar, men den har ju alltid kommit tillbaka igen. Bitcoins framtid är ljus”, säger han till VA Finans.

Artikelförfattare: Michaela Karlén

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera