Hoppa till innehållet

Han tar gamer-bolaget Mionix till börsen

Med färgglada möss och tangentbord vill Mionix revolutionera skrivbordet. Nu ska gamingbolaget till börsen. ”Det Zound Industries har gjort för hörlurar ska vi göra för skrivbordet”, säger Carl Silbersky, vd för Mionix.

Carl Silbersky, vd och huvudägare i snabbväxande Mionix.
Carl Silbersky, vd och huvudägare i snabbväxande Mionix.

Malmöbolaget Mionix (NTL) har bland annat utvecklat en smart gamingmus som kan känna av datorspelarens hjärtfrekvens och stressnivå.

Mionix lanserar nu möss, tangentbord och musmattor i bland annat pommes frites-gult och glasyr-rosa – färger som ligger långt ifrån det traditionellt svarta som annars dominerar skrivbordet.

"Vi vill revolutionera skrivbordsupplevelsen. Som det ser ut i dag har man antingen helt svarta produkter eller Apples aluminiumgråa och ärligt talat är inte något av alternativen speciellt spännande. Vi vill ge skrivbordet färg och liv”, säger Carl Silbersky somär vd och huvudägare i Mionix.

”Titta på marknaden för gamingprodukter. Det finns 1,6 miljarder människor som spelar spel och de behandlas otroligt respektlöst. Etablerade bolag som Razor och Logitech behandlar gamers som 14-åringar och allt handlar om svarta produkter med ormar eller katter på.”

Läs mer: Fractal Design satsar med ny storägare 

Mionix grundades i Växjö 2008. Tillsammans med Hampus Jakobsson (NTL) investerade Carl Silbersky (NTL) i Mionix relativt tidigt och i mitten av 2014 tog Carl Silbersky över vd-posten i det då förlusttyngda bolaget. Han skalade ner verksamheten och flyttade bolaget till Malmö för att bygga om det från grunden. Resultatet blev färgglada gamingprodukter och i dagarna lanseras nya produkter på 35 marknader. 

”Förutom Norden så är USA, Frankrike, Storbritannien, Japan och Tyskland de viktigaste marknaderna för oss”, säger Carl Silbersky. 

Di Digital kunde redan förra året berätta att Mionix var på väg mot börsen. Nu har planerna blivit konkreta. Vid årsstämman fick styrelsen i uppdrag att "ansöka om och genomföra en börsintroduktion på Nasdaq OMX”. Carl Silbersky bekräftar att det finns konkreta börsplaner, men vill inte nämna när en notering kan bli aktuell.

”Vi är ett litet bolag med stora ambitioner. Jag vill alltid att det ska gå lite bättre och att vi ska bli lite större innan det blir aktuellt. Men vi har kommit till en situation att vi har en så pass liten risk i bolaget och växer så pass mycket att vi kan gå till börsen och göra en spännande resa där.”

”Går vi till börsen så är det för att göra en tillväxtresa, inte nödvändigtvis för att ta in kapital. Jag ser hellre att vi belönar våra befintliga aktieägare än en vc-fond.”

Läs mer: Carl Silbersky en av Malmös nya makthavare

Under våren har Mionix styrelse förstärkts och ny ordförande är styrelseproffset Christel Kinning, som bland annat sitter i styrelsen för Zound Industries, Björn Borg, Stadium och Vasakronan. Sedan tidigare sitter affärsängeln Hampus Jakobsson och Almi Invests Tarja Zudemberg i styrelsen och de har fått sällskap av Niklas Bergh, creative director på Zound Industries och Lucas Seifert, Japan-vd för H&M.

”Vi märker att det finns ett otroligt stort intresse för bolaget och vi har fått en fantastiskt kompetent styrelse”, säger Carl Silbersky. 

Under det senaste räkenskapsåret, som sträcker sig mellan juli 2015 och december 2016, omsatte Mionix 29,7 miljoner kronor och gjorde en förlust på 1,99 Mkr. 

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera