Hoppa till innehållet

Han ville stoppa Telias köp av Spotify

Mindre än en vecka efter att Mats Jansson lämnade Telias styrelse riktar han tuff kritik mot Telias miljardinvestering i Spotify. ”Jag var emot köpet”, säger han.

Mats Jansson har tidigare suttit som vd i bolag som Catena, Axfood och SAS. Efter att ha suttit i Telias styrelse i tre år lämnade han sitt uppdrag vid stämman. Den största anledningen till det är tidsbrist eftersom fusionen mellan livsmedelsjättarna Delhaize och Ahold kräver ett ännu större engagemang av honom som ordförande. En annan orsak till reträtten är den stora fokuseringen på hållbarhetsarbete i styrelsearbetet i Telias styrelse.

”Jag är affärsman. Men i Telias styrelse ägnade vi, av förklarliga skäl, så mycket tid åt hållbarhet att min kompetens inte fick tillräckligt utrymme”, säger Mats Jansson.

Enligt källor till Di var du den i styrelsen som först och hårdast drev på för att backa ur Eurasien?

”Det är sant, någon måste driva på. Min känsla var att vi inte kommer att klara av den mediala uppmärksamheten och det politiska trycket i Eurasien. Samtidigt hade Eurasien tappat sin ställning som tillväxtmotor i bolaget. Jag tror att vi förlorade ett år på vår avvaktan i frågan om att backa ur.”

Men varför lämnar du Telia nu när ni har sålt och har en stor kassa för nya affärer?

”Visst är det bra att bolaget har fått finansiella muskler. Men den inriktning de flesta telekombolag har, att gå från traditionell nätverksverksamhet till att hysteriskt bygga content och innehåll kan man göra på olika sätt. Ta till exempel hur Telia köpte in sig på den högsta värderingen i Spotify som redan var en samarbetspartner, jag var emot den affären.”

Hur menar du?

”Warren Buffett har sagt att han aldrig går in i saker han inte förstår, Sveriges motsvarighet till Warren Buffett – Fredrik Lundberg – säger samma sak. Han vill inte ta ansvar för saker han inte förstår. Samma gäller för mig. Om folk i styrelsen är intelligentare än mig vad gäller att bygga content och innehåll i ett telekombolag och vill äga och ta finansiella risker i stället för att samarbeta, så får de ta ansvar för det. Det vill jag avstå från.”

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera