Hoppa till innehållet

Han vinner på fotoförbudet för drönare

Den crowdfundade kartfototjänsten Mapillary, med Niklas Zennströms pengar i ryggen, är en oväntad vinnare på Högsta förvaltningsdomstolens tolkning av kameraövervakningslagen.

Mapillarys vd och grundare, Jan Erik Solem.
Mapillarys vd och grundare, Jan Erik Solem.

Beslutet förbjuder fotografering från drönare – men undantar kameror monterade i bilar och på cyklar.

”Det känns förstås bra att få klarhet i detta. Jag har drivit detta i rätten i över två år”, säger Mapillarys grundare och vd Jan Erik Solem.

Läs mer: Efter drönarförbudet: Politikerna kräver ny fotolag

Det var i mitten av oktober i år som Högsta förvaltningsdomstolen utfärdade sitt kontroversiella fotoförbud. Beslutet innebar bland annat att drönare nu ska lyda under samma lagstiftning som gäller för övervakningskameror, den så kallade kameraövervakningslagen.

Att flyga in i folks bakgårdar och ta bilder är ju inte okej.

Nyheten väckte genast ilska från Sveriges alla drönarbolag.

”Problemet är att lagen bara medger tillstånd för kameraövervakning om syftet är brottsförebyggande. Alla som jobbar med 3D-kartering, mätningsteknik eller journalistik kan alltså inte få tillstånd för att göra sitt arbete i Sverige”, skrev bland andra drönarbolaget Spotscale, NCC och Peab i en debattartikel på Di Digital den 25 oktober.

En vinnare på beslutet är dock det Malmöbaserade snillebolaget Mapillary. Bolaget utvecklar en tekniskt avancerad tjänst som ska kartlägga världen med hjälp av användarnas egna fotografier. Just nu tar man in bilder från cirka 30 000 användare i 190 länder.

Läs mer: Kryphål i drönarlagen – omfattar inte EU-bolag

Användningsområdena för Mapillarys tjänst är många. Bolaget har fått stor uppmärksamhet i tech-världen och bland annat lockat kring 70 Mkr i riskkapital från Sequoia, ett av Silicon Valleys ledande investerare, och Niklas Zennströms riskkapitalbolag Atomico.

Mapillarys tjänst bygger i många fall på bilder tagna av kameror som är fast monterade på bilar eller cyklar. Bolagets vd och grundare Jan Erik Solem var därför länge orolig att detta skulle sortera under kameraövervakningslagen i Sverige.

”Frågan om tillstånd kom upp för 2-3 år sedan och jag ringde till länsstyrelsen för få klarhet i frågan. Men ingen kunde ge ett tydligt svar”, säger han.

Jan Erik Solem skickade sedan in en ansökan för att få frågan behandlad i domstol. Han fick grönt ljus. Men frågan överklagades i flera instanser av Datainspektionen, tills den till slut nådde Högsta förvaltningsdomstolen.

”Där slogs den ihop med en annan ansökan som lämnats in av ett drönarbolag”, berättar Jan Erik Solem.

Mapillary går visserligen vinnande ur striden. Men Jan Erik Solem tycker ändå att lagen måste ses över snarast.

Borde drönade få fotografera överallt?

”Det är ju en svår fråga eftersom drönare kommer åt områden man inte kommer åt med en kamera i sin hand. Jag tycker man borde dela upp detta i områden där man får ta bilder och områden där man inte får. Stadsmiljöer måste ju vara okej. Men att flyga in i folks bakgårdar och ta bilder är ju inte okej. Lagen tar inte hänsyn till det. Den är skriven för kameror som är fastmonterade i butiker och på andra håll.”

Ger detta Mapillary en fördel i er konkurrens med bolag som kartlägger med hjälp av drönare?

”Nej. Vi använder bilder från drönare också. Men om man vill kartlägga världen är datainsamling via drönare inte effektivt. De kan bara ta några tusen bilder innan de måste ladda om batterier.”

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera