Hoppa till innehållet

Hans Delivery Hero får ett börsvärde på 38-44 miljarder

Niklas Östbergs matleveransbolag Delivery Hero noteras på Frankfurtbörsen redan den 30 juni. Aktier värda 9 miljarder kronor väntas byta ägare i en affär som värderar bolaget till mellan 38 och 44 miljarder kronor.

Delivery Heros vd Niklas Östberg.
Delivery Heros vd Niklas Östberg.Bild: Linus Sundahl-Djerf

Matleveransbolaget Delivery Hero planerar att börsnoteras på Frankfurtbörsen den 30 juni. Det bekräftar bolagets vd och medgrundare Niklas Östberg för Di Digital.

”Det gick fort! När vi bestämmer oss för något så är vi snabba med att genomföra det. Det här blir den största noteringen av ett techbolag i Europa hittills i år”, säger vd:n, vars privata innehav i Delivery Hero spås bli värt uppåt en miljard kronor efter noteringen.

Det här blir den största technoteringen i Europa i år.

Cirka 19 miljoner aktier ska nyemitteras i prisintervallet 22-25,5 euro per aktie. Det innebär att bolaget får en värdering på mellan 3,9 och 4,5 miljarder euro (Cirka 38-44 miljarder kronor), efter nyemissionen, enligt Niklas Östberg.

Ytterligare 15 miljoner aktier ska säljas av existerande delägare, främst av tyska startupfabriken Rocket Internet. Räknat på mitten av prisintervallet och utnyttjande av en övertilldelningsoption kan erbjudandet locka drygt 9 miljarder kronor (927 miljoner euro).

Kinnevik ägde tidigare Delivery Hero indirekt via sitt innehav i Rocket Internet, men i början av juni sålde Kinnevik sina sista Rocket-aktier.

Vi strävar efter att ytterligare utöka vår globala ledarposition.

”Vi ska fortsätta vår framgångsrika resa som ett börsnoterat företag och vi strävar efter att ytterligare utöka vår globala ledarposition inom onlinemarknaden för mat”, uppger vd Niklas Östberg.

Tyska Delivery Hero är en global hämtmatskung med ett nätverk av 150 000 restauranger i 40 länder i Europa och övriga världen. 

Delivery Hero grundades i Berlin 2011 av Niklas Östberg, med en bakgrund på svenska Onlinepizza, ihop med en handfull andra entreprenörer. Det tyska bolaget tog in kapital och kunde redan följande år köpa hela Onlinepizza i en kontantaffär som uppges ha landat på mellan 250 och 500 Mkr. 

Läs mer: Hans Delivery Hero minskar förlusten inför jättenoteringen

Niklas Östberg vill inte uppge hur stor hans ägarandel är. Men enligt en källa till Di Digital rör det sig om cirka 2 procent. Vid en värdering på 40 miljarder kronor före nyemissionen, motsvarar detta ett värde på 800 Mkr. 

Delivery Hero blir det fjärde inetrnationella hämtmatsbolaget som tar klivet in på börsen, efter bolag som GrubHub, Just Eat och Takeaway.com. Dessa har alla sett sina kurser stiga till skyarna sedan sina respektive börsdebuter.

Läs mer: Han kan bli Sveriges första pizza-miljardär

Bland bolagets dotterbolag kan nämnas Foodora, Hungryhouse, Talabat och Yemeksepeti. I slutet av förra året köptes även konkurrenten Foodpanda och i slutet av maj i år köptes kuwaitiska Carriage. 

Rocket Internet äger idag en tredjedel av Delivery Heros aktier. Nyligen köpte även den sydafrikanska investeraren Naspers cirka 10 procent av bolaget för 387 miljoner euro.

Direkt / Finwire / Di Digital


Fakta Delivery Hero

Grundades:
I Berlin 2011 av Niklas Östberg tillsammans med Lukasz Gadowski, Kolja Hebenstreit och Markus Fuhrmann

Anställda:
5000 personer

Finns i:
40 länder i Europa, Mellanöstern, Nordafrika, Latinamerika och Asien

Under 2016 gjordes 171 miljoner beställningar via plattformen


Mer om Delivery Heros resa i senaste Digitalpodden:

https://embed.acast.com/digitalpodden/pressaturb-ittillborsenochsverigesnastatechmiljardar

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl

 

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera