Hoppa till innehållet

Här är bokförings-appens hemliga investerare

Ett av Sveriges största bokföringsbolag har i det tysta investerat i bokföringsappen Mr Shoebox. 

Bokföringsjätten Björn Lundén, med vd störägare och Ulf Svensson (till höger i bild) har i det tysta köpt en fjärdedel av aktierna i bokföringsappen Mr Shoebox, med vd och grundare Ken Bertling (t.v.)
Bokföringsjätten Björn Lundén, med vd störägare och Ulf Svensson (till höger i bild) har i det tysta köpt en fjärdedel av aktierna i bokföringsappen Mr Shoebox, med vd och grundare Ken Bertling (t.v.)

Bokföringsappen Mr Shoebox (NTL) startades 2011 och erbjuder idag en app för redovisning och bokföring, riktad till bolag med 1-3 medarbetare.

”Man kan använda vår app gratis och göra allt själv, genom att exempelvis fotografera av kvitton med mobilen eller ladda upp fakturor. Skillnaden mot andra digitala bokföringstjänster är att Mr Shoebox även samarbetar med bokföringsbyråer”, förklarar Ken Bertling, vd och en av tre grundare på Mr Shoebox.

Mr Shoebox ligger längst fram i utvecklingen.

Han beskriver bolaget om ett slags ”Hotels.com för bokföringsbranschen”.

”Med ett knapptyck kan du få hjälp av etablerad bokföringsbyrå. Mr Shoebox är därmed en marknadsplats där bokföringsbyråer tävlar om att erbjuda sina tjänster till Sveriges alla 600 000 – 700 000 småbolag”, säger han.

Mr Shoebox tjänar för närvarande pengar genom att ta ut en avgift från de bokföringsbyråer som får uppdrag via tjänsten. Gör man jobbet själv är tjänsten gratis.

Bolaget har redan lockat riskkapital från Collector Bank-grundaren Lena Apler. I november kunde Di Digital rapportera att bankens riskkapitalbolag Collector Ventures (NTL) investerat i företaget.

Läs mer: Collector investerar i Mr Shoebox

Nu kan Di Digital avslöja en annan av investerarna bakom rundan, nämligen bokföringsjätten Björn Lundén, som fram till nu legat lågt med sin investering. Enligt uppgift till Di Digital köpte företaget Björn Lundén en fjärdedel av Mr Shoebox, som samtidigt fick en värdering på 40 Mkr.

Man vet ju aldrig hur samarbeten av detta slag ska gå.

Nu bryts tystnaden av Ulf Svensson, vd och majoritetsägare på Björn Lundén.

”Man vill ju jobba med det vinnande bolaget. Mr Shoebox ligger längst fram i utvecklingen av digitala bokföringsappar för småföretagare. Vi har mer traditionella system, men har ju en tät relation med bokföringsbyråerna”, säger han.

Björn Lundén grundades som ett bokförlag för 30 år sedan av en bokföringsexpert med samma namn. Med tiden började man även utveckla bokföringsprogram. Idag beskriver Björn Lundén sig själva som en av Sveriges 4-5 största programleverantörer inom bokföring och revision, i konkurrens med bolag som Visma, Hogia och Fortnox.

Vi är redo att gå in med mer kapital.

Det senaste halvåret har Björn Lundén rullat ut Mr Shoebox tjänst mot sina redovisningsbyrå-kunder under det generiska varumärket ”digitala företaget”. Att parterna varit tysta om affären beror på att man ville se hur samarbetet skulle gå.

”Man vet ju aldrig hur samarbeten av detta slag ska gå. Men nu kan vi konstatera att detta blivit en enorm framgång. Vi har gått från att ha ett samarbete med ett 20-tal bokföringsbyråer till att nå ut till flera hundra”, säger Ken Bertling.

Läs mer: Fem startupbolag som fixar din deklaration i tid

Mr Shoebox tre grundare är tillsammans fortfarande bolagets största ägare. Nu stundar ännu en kapitalrunda på uppskattningsvis 30-50 Mkr i slutet av året, eller början av nästa. Värderingen spås då bli betydligt högre än 40 miljoner kronor.

”Vi är redo att gå in med mer kapital”, säger Björn Lundéns störägare och vd Ulf Svensson.

Han betonar att bolaget har en ”spännande ägarkonstellation”. 

”Grundarna är kvar i bolaget, Collector öppnar upp kontakter inom finansbranschen och Lena Apler är en aktiv investerare med en bra portfölj. Och vi har ju en bra kundstock inom redovisningsbyråbranschen. Jag tror vi kan få bra genomslag för detta under hösten 2017 och våren 2018”, slår han fast.

Fotnot: NTL-länkarna i texten går till Nordic Tech List, en databas med investerarna och bolagen på den nordiska techscenen.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera