Hoppa till innehållet

Här är bolagen som vinner på årets julklapp

VR-kitet har utsetts till årets julklapp av analysbolaget HUI research. Här är bolagen som vinner på det.

Tommy Palm, vd och grundare på Resolution Games med VR-spelet Bait.
Tommy Palm, vd och grundare på Resolution Games med VR-spelet Bait.Bild: Patrik Olsson

Marknaden för virtual reality beräknas omsätta 40 miljarder kronor redan i år. Och valet av VR-kitet som årets julklapp kan ge branschen ytterligare draghjälp. Di Digital listar bolagen som kan bli den nya VR-trendens vinnare.

De naturliga vinnarna på att VR-kitet pekas ut som årets julklapp är bolagen som tillverkar dem. Och produkterna som i dag dominerar VR-marknaden är Facebook-ägda Oculus, HTC:s Vive med gamla MTGx-chefen Richard Steiber i spetsen, Samsung Gear och det lite billigare cardboard-kitet av Google.

Läs även: Så mycket omsätter VR

Men det finns även svenska bolag som gynnas av hajpen kring VR.

Bland de börsnoterade bolagen som kan dra nytta av trenden finns spelbolaget Starbreeze, som har investerat mycket i VR. Bland annat hoppas Starbreeze förse IMAX-biograferna med sitt egenutvecklade headset StarVR.

Läs även: Starbreeze om VR-köpet: ”Finns det möjligheter så tar vi dem”

Starbreeze är dock inte det enda svenska spelbolaget som är aktiva inom VR. En av de största aktörerna är Resolution Games (NTL) som leds av King-veteranen Tommy Palm och som endast utvecklar VR-spel. Bolaget har tagit in 50 miljoner kronor från Google och har nyligen släppt sitt VR-fiskespel Bait, som har laddats ned 700 000 gånger, och närmar sig lanseringen av sitt andra spel ”Wonderglade”.

”Det är ju positivt naturligtvis. Men om jag ska vara ärlig tycker jag att det är lite för tidigt. Än så länge finns det väldigt lite innehåll”, säger Tommy Palm.

Ett annat VR-spel som förväntas lanseras lagom till årsskiftet är spelstudion Neat Corporations Budget Cuts

Foto:
Läs även: Kan hans fiskespel bli VR-världens svar på Candy Crush Saga?

Spel är dock inte det enda användningsområdet för VR-teknik. Andra svenska bolag är Linköpingsbolaget Voysys, som utevecklat en 3d-filmkamera, appbolaget Mimerse, som har tagit fram en virtual reality-app för smärtlindring, samt bolaget Manomotion som utvecklat en teknik som läser av användarens händer när den använder ett VR-kit.

Andra aktörer är ögonstyrningsbolaget Tobii, som börjat snegla på VR-teknik, och Crunchfish, som utvecklat en teknik som gör det möjligt att styra mobiler och surfplattor med handrörelser och som nu även stödjer virtuell verklighet. Bolaget gjorde en börssuccé när det noterades tidigare i november.

Läs även: Succén närmar sig – porrindustrin anammar VR

Se även hela listan på svenska VR-bolag på nordictechlist.com.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera