Hoppa till innehållet

Här är branscherna som är hetast för investeringar i år

Rundorna var färre, men större, bland nordiska startupbolag det första halvåret i år. Överlägset flest investeringar gick till fintechbolagen.

Kollage: Sigma Stocks grundare Mai Thai och Nanne Stranne, Lysas medgrundare Emilie Andersson och Klarnas medgrundare Sebastian Siemiatkowski.
Kollage: Sigma Stocks grundare Mai Thai och Nanne Stranne, Lysas medgrundare Emilie Andersson och Klarnas medgrundare Sebastian Siemiatkowski.

Pengarna strömmar in till nordiska startupbolag. Det första halvåret i år fick bolagen in motsvarande 10 miljarder kronor.

Samma period förra året var motsvarande siffra knappt 7 miljarder kronor, om man räknar bort Spotifys lånefinansiering på drygt 7 miljarder kronor. Det visar en rapport från Di Digitals databastjänst Nordic Tech List.

"Det första halvåret visar ett mer moget ekosystem med färre men större finansieringsrundor. Vi ser fler investeringar än tidigare på över 100 miljoner kronor och fler bolagsförsäljningar och börsnoteringar", skriver Howard Riminton, projektledare på Nordic Tech List.

En genomgång av halvårets finansieringsrundor visar att Sverige dominerar i Norden. Av 350 rundor stod Sverige för 221 stycken.

Nordic Tech List har även tittat på vilka branscher som har fått flest investeringar under 2017 års sex första månader.

I slutet av 2016 konstaterade Di Digital att fintech var glödhett. Över 1 miljard kronor hade investerats i nordiska bolag under året visade en genomgång. Det gynnsamma investeringsklimatet ser ut att hålla i sig för fintechbolagen, för branschen är den som har mottagit överlägset flest investeringar i år.

Fintech: 43 investeringar
Den största gick till svenska Qapital (NTL), som tog in 110 miljoner kronor.

Läs mer: Sparappen Qapital tar in 110 miljoner

Marknadsplatser: 23 investeringar
Den största gick till norska Xeneta (NTL), som tog in 11 miljoner kronor.

Medtech: 22 investeringar
Den största gick till svenska Min Doktor (NTL), som tog in 218 miljoner kronor.

Läs mer: Nätläkaren Min Doktor tar in 218 miljoner

Hårdvara: 21 investeringar
Den största gick till svenska Orbital Systems (NTL), som tog in 135 miljoner kronor.

Läs mer: H&M-chefen investerar i Zennströms duschbolag

E-handel: 20 investeringar
Den största gick till Mathem (NTL), som tog in 160 miljoner kronor

Läs mer: Norsk tobaksmiljardär investerar i Mathem

Allt annat lika är det rimligt att förvänta sig att de branscher som får flest investeringar idag, kommer att generera flest exits, alltså börsnoteringar eller försäljningar, imorgon.

I början av juni gick Di Digital igenom exitåret 2017 och kunde konstatera att tempot har skruvits upp och att året antagligen skulle sluta i ett rekord. Flest exits, 5 stycken, hade då branschen hårdvara genererat, vilket alltså reflekterar investeringsklimatet några år tidigare.

Läs mer: Uppskruvat tempo när svenska teknikbolag byter ägare

Di Digital har under våren skrivit en hel del om fintech och bland annat kunnat konstatera att Sveriges storbanker verkligen har fått upp ögonen för bolagen.

Läs mer: Här är storbankernas alla startupsatsningar

Men fintech är ett hett område för techinvesteringar även utanför Norden kunde investmentbanken GP Bullhound berätta i en rapport i våras.

Läs mer: GP Bullhound: Fintech har blivit mainstream i bankernas skugga

På tre år har riskkapitalet som går till fintech ökat med nästan fem gånger globalt. Sektorn är nu en naturlig del av finansbranschen i stort, menade investmentbanken.

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera