Hoppa till innehållet

Här är Facebooks plan för att stoppa fejknyheter

I ett försök att stoppa spridningen av fejknyheter vänder sig Facebook bland annat till nyhetsorganisationer för hjälp.

 

 

Bild: TT/Matt Rourke

När valet i USA var över och Donald Trump utsågs till landets nästa president drog drevet om Facebooks eventuella inblandning i valresultatet igång rejält.

Vd:n Mark Zuckerberg avfärdade det som en galen idé och menade att fejknyheter inte utgör någon stor del av innehållet på Facebook. Samtidigt gick det rykten om att några av Facebooks anställda högt upp organisationen var av en annan åsikt.

Läs också: "I filterbubblornas värld kan allt hända"

Men Mark Zuckerberg verkar ha lyssnat på kritiken och på torsdagen presenterade han olika åtgärder för att stoppa spridningen av fejkartiklar i nätverket. Bland åtgärderna ingår bland annat att journalister ska hjälpa till att avgöra om något är sant eller falskt.

Facebook ska samarbeta med Associated Press, ABC News och de granskande sajterna Factcheck, Politifact och Snopes för att avgöra om innehåll som har flaggats av användare som falskt verkligen är det. När fejkinnehållet väl är identifierat kommer Facebook be användare att inte sprida det vidare.

Till exempel kommer ABC News att dedikera ett team av journalister som faktakollade uppgifter under USA:s valrörelse till att jobba heltid med att granska innehåll på Facebook. Nyhetsbolaget får inte betalt av Facebook för att göra det, och vd:n James Goldston säger till Recode att det är en ”viktig del av vår uppgift”.

På torsdagen publicerade Facebook en bloggpost om planerna kring att stoppa spridningen av fejkinnehåll uppdelat i fyra olika delar:

1. Att enklare kunna rapportera fejkinnehåll.
2. Att markera ut tveksamt innehåll och göra användaren uppmärksam på att det har ifrågasatts av en organisation som faktakollar innehåll.
3. Att ranka innehåll utifrån olika signaler i nätverket, som att en användare läser en artikel men inte delar den och att det då skulle kunna handla om tveksamt innehåll.
4. Att ta bort finansiella incitament som driver på produktionen av fejknyheter. Vi har till exempel fått läsa om makedonska ungdomar som har startat sajter med fejknyheter kring valet för att tjäna pengar.

Foto:

Facebook vill att användare ska rapportera innehåll som man tror är falskt och har tagit fram ett nytt gränssnitt för att göra det.

”Vi tror på att ge människor en röst och att vi inte kan bli en domare av sanningen, därför närmar vi oss det här problemet försiktigt”, skriver Adam Mosseri, Facebooks chef för News Feed, i bloggposten.

Reaktionerna efter att Facebook presenterade sin plan var blandade. Peter Kafka på Recode skrev att: ”Planen verkar vara designad för att frikänna Facebook från all slags skuld och kritik, om och när man får anklagelser om att vara partisk”.

Silicon Valley-profilen Naval Ravikant, grundare och vd för ängelnätverket Angellist, twittrade om att han anser att de som ska märka ut innehåll som falskt är partiska.

Enligt analysföretaget Pew Research Center har 23 procent av amerikanerna sagt att de någon gång har delat fejknyheter. Det enligt en ny studie med 1 000 vuxna som visar att 64 procent tycker att fejkinnehåll har gjort de förvirrade över saker som egentligen är basfakta.

Samtidigt ifrågasätter Pew Research Center sin egen studie med frågan om vad som egentligen är fejkinnehåll, då det kan rymma många olika saker förutom falska nyheter, som satir, propaganda och konspirationsteorier.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera