Hoppa till innehållet

Här är (kanske) Sveriges nästa miljardbolag

Det prestigefyllda entreprenörsprogrammet 8D ska vaska fram nästa miljardbolag inom teknik. Nu har två svenska bolag från KTH antagits till programmet.  

Daniel Carlman och Farid Kondori från Manomotion i samtal med prins Daniel.
Daniel Carlman och Farid Kondori från Manomotion i samtal med prins Daniel.Foto: Patrik Lundmark, KTH Innovation

I fjol fick tre svenska bolag plats i organisationen Founder.orgs entreprenörsprogram. 3d-bolaget Volumental, Shortcut labs som gör den smarta knappen Flic och Tinitell som gör en telefon för barn. De hör i dag till några av de mest lovande tech-bolagen i Sverige.

I år får två svenska bolag från KTH plats i programmet: Peercast som gör en peer to peer-lösning för livevideo och Manomotion som gör mjukvara för att kunna styra datorer med gester.

Vi ringde upp Daniel Carlman, vd på Manomotion, för att höra om de kan vara Sveriges nästa miljardföretag. 

"Jag involverades i projektet för att de behövde en entreprenör. Vi är ett väldigt forskningsdrivet bolag där jag är den enda som inte har en doktorshatt", säger Daniel Carlman, som tidigare bland annat arbetat med affärsutveckling på Unibet och Handelsbanken. 

Tekniken som ligger till grund för bolaget (som formellt grundades i februari) är ett resultat av flera års forskning av medgrundarna Shahrouz Yousefi, Farid Kondori och professorn Haibo Li. Enkelt uttryckt gör tekniken det möjligt att styra all hårdvara som har en kamera med handrörelser. Men Daniel Carlman är snabb med att påpeka att det inte är allt.

"Stora rörelser har man kunnat styra med länge. Vi har löst det på en helt annan nivå. Utmaningen är att handen har 27 ben och kan göra komplexa rörelser. Vi kan följa alla handens rörelser i 27 frihetsgrader, även när det gäller fingrarnas finmotorik", säger han.

manumotion

Kaxig placering. Tack vare att Manomotion kan mäta händers rörelser mer noggrant än konkurrenterna placerar deras teknik dem i en egen kategori, åtminstone enligt deras egen presentation.

Det här innebär till exempel att en användare kan plocka upp virtuella objekt med fingrarna utan att röra vid någon skärm. Manomotion siktar till en början in sig på 3d-spel och applikationer för virtual- och augumented reality. Tack vare att mjukvaran kräver mindre processorkraft, minne och batteri fungerar den till exempel i en vanlig mobiltelefon med kamera. Användaren kan då se och använda sina händer samtidigt som denne har ett VR-headset på sig. 

"Utvecklare av VR-spel skriker efter det här. Det första folk gör som sätter på sig ett VR-headset är att sträcka fram händerna. De blir besvikna när de inte kan använda händerna när det mest naturliga är att interagera genom att använda händerna", säger han. 

Bolaget har precis fått finansiering från Vinnova och kommer inom kort att ta in ytterligare finansiärer. 

"Vi har ambitionen att i mitten på nästa år släppa något publikt som går att använda i storskala. Troligtvis en SDK eller API-lösning (utvecklingskit) för de stora spelmotorerna, men redan nu pågår pilotprojekt". ¨

Alla bolag köps i princip upp innan de har hunnit komma ut med någon kommersiell produkt.

Marknaden för handstyrning av datorer, mobiler, vr-headsets och annan teknisk hårdvara är naturligtvis enorm. De stora it-bolagen som Microsoft, Google, Apple och Facebooks Occulus dammsuger marknaden efter bolag med liknande teknik just nu. 

"Alla bolag köps i princip upp innan de har hunnit komma ut med någon kommersiell produkt", säger Daniel Carlman.

För Manomotion väntar nu 12 månader i Founder.orgs program som ska fostra dem till ett blivande miljardföretag. Att möjligheterna finns där råder det ingen tvekan om. 

"Vi tror att man kan få ut det här till i princip alla smarta enheter som har en kamera i sig. Vi har en patentsökt mjukvara och behöver inte utveckla ny hårdvara. Det är en otrolig potential". 

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera