Hoppa till innehållet

Här är Klarnas bankplaner

Nu utmanar Klarna de svenska storbankerna på allvar. Inom ett par år vill det snabbväxande betalbolaget kunna erbjuda både sparkonton och betalkort till sina kunder. Det säger grundaren Sebastian Siemiatkowski, som nyligen ansökt om ett banktillstånd hos Finansinspektionen.

Sebastian Siemiatkowski, grundare och vd på Klarna.
Sebastian Siemiatkowski, grundare och vd på Klarna.Foto: Nicklas Storbjörk

Det var den 1 oktober som en ansökan om banktillstånd från betalbolaget Klarna registrerades hos Finansinspektionen.

Hittills har lite varit känt om bolagets planer på området. Klarna dominerar idag den svenska marknaden för betalningar på nätet men har gjort få satsningar utanför den egna kärnverksamheten.

Nu kan Di Digital avslöja att ansökan är ett första steg i en rejäl expansion in på storbankernas territorium. Klarna räknar med att det kommer dröja minst ett och ett halvt år innan pappersarbetet är i ordning. Men på sikt hoppas bolaget kunna erbjuda både egna betalkort, egna sparkonton och direktbetalningar för privatkunder. Det bekräftar Klarnas grundare och vd Sebastian Siemiatkowski i en intervju.

“Idag bygger vår tjänst på att du handlar nu och betalar senare. Med ett banktillstånd kan vi även erbjuda förskottsbetalningar och konton att hålla kundernas pengar på. Vi kan ge dig möjligheten att ha dina pengar hos Klarna”, säger han.

Idag erbjuder Klarna sparkonton i samarbete med nätbanken Avanza. Ett banktillstånd skulle göra det möjligt för bolaget att sköta dem i egen regi.

“Att koppla ditt konto till bankgiro, att utföra direktbetalningar från ett Klarna-konto för att betala dina räkningar. Att koppla ett Klarna-kort till ditt konto. Det är sådant vi inte kan göra idag men som vi vill titta på”, fortsätter Sebastian Siemiatkowski.

Att koppla ditt konto till bankgiro, att utföra direktbetalningar från ett Klarna-konto, att koppla ett Klarna-kort till ditt konto. Det är sådant vi inte kan göra idag men som vi vill titta på.

Satsningen innebär att Klarna tar ett stort steg närmare storbankernas erbjudanden på privatmarknaden.

Sebastian Siemiatkowski pratar dock hellre om Klarna som en slags knutpunkt i den digitala bankvärld som nu växer fram, än som en direkt konkurrent till det traditionella bankväsendet:

“Klarnas primära ambition är att bli en global lösning för betalningar, inte en nordisk bank. Jag har väldigt svårt att tro att Klarna någonsin kommer erbjuda bostadslån. Snarare tror vi att bankvärlden rör sig mot betydligt fler nischaktörer som är duktiga inom sitt specifika område“, säger han.

“Med det sagt vill vi se till att öppna mot alla de här nischmarknaderna och ha ett starkare utbyte mot dem. Vi vill kunna rekommendera Klarna-kunder att här finns en bra aktör inom bostadslån, till exempel”, säger Sebastian Siemiatkowski.

Satsningen kommer i en tid då det traditionella bankväsendet utmanas på allt fler fronter. Nyligen slog konsultföretaget Capgemini fast att var tionde icke-kontant betalning idag sker utanför den traditionella bankvärldens system.

Samtidigt görs stora investeringar i nystartade bolag på området finansiell teknologi, även kallat fintech. Bara i norden gjordes i fjol riskkapitalinvesteringar i sektorn till ett värde av 2,8 miljarder kronor.

“Det görs väldigt höga vinster i banksektorn idag, vilket alltid är en indikation på att det finns utrymme för nya konkurrenter. Vi vet också att många av de gamla bankerna sitter fast i gamla, tröga it-system vilket gör att deras snabbrörlighet är begränsad. Det är två anledningar till att det blir attraktivt för oss att fortsätta utmana det traditionella bankväsendet”, säger Sebastian Siemiatkowski.

Många av de gamla bankerna sitter fast i gamla, tröga it-system vilket gör att deras snabbrörlighet är begränsad.

Under första halvåret 2015 omsatte Klarna 1,3 miljarder kronor. Rörelseresultatet sexfaldigades jämfört med motsvarande period i fjol och landade på 163 Mkr.

“Jag tror inte vårt resultat andra halvan av året kommer vara riktigt lika imponerande. Det fanns vissa bokföringstekniska skäl som gjorde att väldigt mycket hamnade i Q1 och Q2”, säger Sebastian Siemiatkowski.

Läs även: Klarnas rekordsiffror – sexfaldigar resultatet

Läs även: Klarna tar Swish till e-handeln

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera