Hoppa till innehållet

Här är morgondagens techmiljardärer

Spel, bank- och betaltjänster samt mat på nätet. Det är de viktigaste områdena när Di Digital listar 30 entreprenörer som kan bli morgondagens it-miljardärer.

Från vänster: Lars Wingefors, Lena Apler, Jacob de Geer, Bo Andersson Klint och Jessica Nilsson har alla chansen att bli miljardärer.
Från vänster: Lars Wingefors, Lena Apler, Jacob de Geer, Bo Andersson Klint och Jessica Nilsson har alla chansen att bli miljardärer.

Många höjde på ögonbrynen när Di Digital för tre veckor sedan listade Sveriges 27 tech-miljardärer.

Överraskande var bland annat att alla miljardärer var män – och att hälften av miljardärerna tjänat sina förmögenheter på antingen spelutveckling eller onlinespel.

Spel är även en viktig ingrediens även när Di Digital listar 30 entreprenörer och investerare som kan bli morgondagens tech-miljardärer. Denna lista är också mindre homogen, med fem kvinnor och tre grundare med invandrarbakgrund.

En given miljardärkandidat är Bo Andersson (NTL), vd för den börsnoterade spelutvecklaren Starbreeze (NTL). Bolagets börsvärde har fyrfaldigats i år och värdet på hans ägarandel är nu 596 miljoner kronor.

En annan är Lars Wingefors (NTL), som äger 70 procent av spelbolaget THQ Nordic (NTL). En notering på First North ligger i korten och det viskas om ett börsvärde på 1–2 miljarder kronor.

En tredje entreprenör som närmar sig miljardstrecket är Jacob de Geer (NTL), vd och grundare för Izettle (NTL). Bolaget, med sitt system med kortdosor som koppas till mobiler och surfplattor, värderades till 3,5 miljarder kronor. Det betyder att hans andel är värd över 700 miljoner kronor.

Framtiden är dock långt ifrån säker för Izettle. Under 2015 redovisade man en förlust på hela 295 miljoner kronor, vilket motsvarar 85 procent av omsättningen. Vd:n står dock fast vid löftet om lönsamhet i slutet av nästa år.

Läs även: Izettle dras med 300 miljoner i förluster

En annan stigande stjärna är Lena Apler (NTL), grundaren bakom Collector Bank (NTL). Hon har investerat i bolag som aktietjänsten Sigmastocks (NTL), sparappen Dreams (NTL) och pensionsappen Kollektiva (NTL) och är även en av finansierärerna bakom den nya it-fodnen Backing Minds (NTL).

Även inom traditionell e-handel imponerar många grundare. En dold storspelare är serieentreprenören Pär Svärdson, som startade nätbutiken Adlibris, som såldes till Bonnier 2011, och gick vidare till att grunda nätapoteket Apotea, som varderas till cirka två miljarder kronor. Han har även grundat nätbutikerna Babyland, Happy Yachting och matbutiken Delitea (NTL).

Även grundarna bakom Linas Matkasse (NTL) och Mathem (NTL) ligger bra till.

Många potentiella it-miljardärer på Di Digitals lista har börjat som entreprenörer och blivit investerare.

Bland dessa kan nämnas Jane Walerud (NTL), som varvat vd-uppdrag med investeringar i bolag som Lensway (NTL), Klarna (NTL) och Tobii (NTL). Samma sak kan sägas om EQT Ventures (NTL) partner Hjalmar Winbladh (NTL), mannen bakom Sendit, Rebtel (NTL) och Wrapp (NTL), och Northzones (NTL) nya partner Jessica Nilsson, en av de tre grundarna bakom tyska matkassejätten Hellofresh.

Läs även: Efter Hellofresh – nu letar Jessica Nilsson efter nästa e-handelsjätte

Som 31-åring är Jessica Nilsson (NTL) en av listans yngsta tech-stjärnor. Men hon är i gott sällskap på listan. Soundcloud (NTL), FEO Media (NTL), Onlinepizza (NTL), Truecaller (NTL) och Tink (NTL) har alla grundare i åldern 28–36 år.


30 potentiella tech-miljardärer:

1. Lars Wingefors, 39 år
Grundare och vd för spelbolaget THQ Nordic.
THQ Nordic, som han äger drygt 70 procent av, köper och förädlar klassiska spel såsom Darksiders, Titan Quest och Red Faction. En notering på First North ligger i korten och det viskas om ett börsvärde på 1–2 miljarder kronor.

Lars Wingefors, grundare och vd för spelbolaget THQ Nordic

2. Bo Andersson, 40 år
Vd för Starbreeze
Spelentreprenör med en bakgrund på bolaget Grin. I dag vd för Starbreeze, där han äger aktier till ett värde på 596 miljoner kronor. Lyckas bolagets VR-satsningar kan han bli miljardär.

Bo Andersson, vd för Starbreeze

3. Jacob de Geer, 41 år
Vd och grundare, Izettle
Betalbolaget Izettle (NTL) värderades till 3,5 miljarder kronor i den senaste kapitalrundan hösten 2015. Det innebär att grundaren Jacob de Geers andel är värd över 700 miljoner kronor. Konkurrensen är knivskarp, men om satsningen går hem blir Jacob de Geer tech-miljardär.
Jacob de Geer, vd och grundare, Izettle

4. Lena Apler, 65 år
Grundare, Collector Bank
Äger fortfarande Collector-aktier i sitt bolag till ett värde på 426 Mkr. Vidare har hon investerat privat i startupbolag, genom nya fonden Backing Minds samt direkt i bolag som aktietjänsten Sigmastocks, sparappen Dreams och pensionsappen Kollektiv.
Lena Apler, grundare, Collector Bank

5. Pär Svärdson, 46 år
Serieentreprenör, vd för Apotea
Grundade Adlibris, som såldes till Bonnier 2011. Gick sedan vidare till att grunda Apotea, Sveriges största nätapotek, som han är vd för och äger 15-20 procent av, enligt uppgift till Di Digital. Avitogrundarna har köpt in sig på en nivå som värderar bolaget till cirka två miljarder kronor, enligt uppgift. Har, ihop med Apotea-gänget, även grundat e-handelsbolagen Babyland, Happy Yachting och nylanserade livsmedelssatsningen Delitea. Var även med och grundade Addnature, som säljer friluftskläder på nätet.


Apotea-gänget, med vd Pär Svärdson till höger i bild

6-7. Eric Wahlforss och Alexander Ljung, 36 och 34 år
Grundare Soundcloud
Grundarna bakom musiktjänsten Soundcloud har tagit sig genom några nålsögon de senaste åren. Men bolaget uppges vara ute till försäljning för en miljard dollar och kan vara en uppköpskandidat för ett bolag som Spotify. Grundarna har även investerat i både internationella startupbolag som Tumblr och Delivery Hero.Eric Wahlforss och Alexander Ljung, grundare Soundcloud

8. Hjalmar Winbladh, 47 år
Partner på EQT Ventures
Internetpionjär och serieentreprenör som grundade Sendit 1994, ett av de första molnbolagen inom mobilt internet. Bolagets noterades på Stockholmsbörsen 1997 och köptes sedan av Microsoft för 1,3 miljarder kronor 1999. Har även varit med och grundat Rebtel, Epidemic Sound, Sinch och Wrapp. Som partner har han investerat en del av sin förmögenhet i EQT:s första fond.
Hjalmar Winbladh, partner på EQT Ventures

9. Jane Walerud, 54 år
Affärsängel och bolagsbyggare
Bedyrar att hon inte är miljardär. Men hon tog hem cirka 60-80 Mkr när Bluetail, mejlhanteringsbolaget där hon var vd och medgrundare, såldes för 1,4 miljarder kronor år 2000. Pengarna har hon återinvesterat i bolag som Lensway, som såldes för Coastal Contacts för 104 Mkr 2004, och börssuccén Tobii. Hon var även första investerare i Klarna, som i dag värderas till 19 miljarder kronor.
Jane Walerud, affärsängel och bolagsbyggare

10-11. Niklas Aronsson och Lina Gebäck, 46 och 38 år
Grundare, Linas Matkasse
Bolaget växer med lönsamhet och omsätter över 1 miljard kronor på årsbasis. Värderingen låg på cirka 900 Mkr när norska Herkules Capital köpte 30 procent av bolaget sommaren 2015. Den nya ägaren sa då att en börsnotering kunde bli möjlig.
Niklas Aronsson och Lina Gebäck, grundare av Linas Matkasse

11-12. Tomas och Karolin Kull, 53 och 52 år
Grundare, Mathem
Mathem har uppnått en miljardomsättning på årsbasis. Grundarnas ägarandel på 15 procent är värd cirka 200 Mkr. Men Mathem kan bli ett riktigt storbolag om marknaden för livsmedel på nätet fortsätter att växa i samma takt som i dag.
Tomas och Karolin Kull, grundare, Mathem

13. Jessica Nilsson, 31 år
Partner, Northzone
Jessica Nilsson är en av tre grundare bakom den tyska matkassetjänsten Hellofresh, som i fjol värderades till 24 miljarder kronor. Hon sålde sina andelar för en hemlig summa under 2014 och 2015 och har återinvesterat pengarna i Northzones åttonde fond.
Jessica Nilsson, partner, Northzone

14-15. Gustaf Hagman och Robin Ramm-Ericsson, 42 och 41 år
Grundare, Leovegas
Grundade nätkasinot Leovegas 2011. Bolaget värderas i dag till drygt tre miljarder kronor på First North och grundarnas andelar är värda 236 Mkr respektive 202 Mkr.

Gustaf Hagman och Robin Ramm-Ericsson ringer i börsklockan

16. Johan Attby, 42 år
Grundade och vd, Fishbrain
Startade och drev Tific, som utvecklade en mjukvaruplattform för teknisk support. Bolaget såldes 2011 för drygt hundra miljoner kronor 2011, enligt uppgift. Driver fiskeappen Fishbrain, som har lockat till sig 1,5 miljoner användare och 90 Mkr i riskkapital sedan starten 2013.
Håvar in kapital. Fishbrains grundare och vd Johan Attby.

17. Erik Mellström Byrenius, 32 år
Grundare, Onlinepizza
Det har gått fyra år sedan Onlinepizza såldes till tyska Delivery Hero för 250 Mkr. Delägaren har gått vidare med investeringar i en rad startupbolag.

Pizza-hjältar: Anders Bjelkestål, Erik Mellström Byrenius och Dan Castillo

18. Hampus Jakobsson, 37 år
Investerare
Var en av grundarna av mobilföretaget TAT som såldes till kanadensiska RIM för runt 800 Mkr år 2010. Därefter arbetade han åt Blackberry som rådgivare vid företagsaffärer i Europa innan han började investera på allvar själv. Hampus Jakobsson har de senaste åren gjort runt 40 ängelinvesteringar, främst i södra Sverige.
Hampus Jakobsson

19. Henrik Torstensson, 38 år
Grundare och vd, Lifesum
Har jobbat sig upp via Spray, Stardoll, Tradedoubler och Spotify. Är numera vd och delägare på hälsoappen Lifesum. Investerare i Fishbrain, Castle, Sparta sales, Teamtailor. Har gjort en exit i Videoplaza, som såldes för en halv miljard 2014.

Henrik Torstensson, grundare och vd, Lifesum

20. Bo Mattsson, 56 år
Grundade för 15 år sedan Cint, en marknadsplats för marknadsundersökningar. Inkasserade minst 120 miljoner kronor när Nordic Capital köpte bolaget för, enligt uppgift, drygt 1 miljard kronor i början av året. Jobbar med flera nya projekt, bland annat en app för ryttare och en musikapp.

21-25. Bröderna på FEO Media, 28-34 år
En av tech-Sveriges mest oväntade kassakor är Quizkampen som lockat som lockat drygt 70 miljoner användare. Bakom appen, och dess quizsyskon Pixduel, står FEO Media. Bolaget ägs fortfarande av grundarna, bröderna Robert och Henrik Willstedt samt bröderna Olle och Kalle Landin. Sedan starten 2012 har FEO Media dragit in mer än 100 miljoner kronor i ren vinst. I dag har man 60 medarbetare i splitternya kontorslokaler på Södermalm. Den första miljarden är en bit bort. Men grundarna är unga.
FEO Medias grundare: bröderna Robert och Henrik Willstedt samt bröderna Olle och Kalle Landin

26. Jonas Tellander, 46 år
Grundare och vd på Storytel
Ljudboksappen slog världen med häpnad när de köpte det anrika förlaget Norstedts under sommaren. Bolagets börsvärde är i dag drygt 1,7 miljarder kronor. Grundaren äger aktier i företaget till ett värde på 190 Mkr.

Jonas Tellander, grundare och vd på Storytel

27-28. Alan Mamedi och Nami Zarringhalam, 31 och 32 år
Grundare, Truecaller
Den globala telefonkatalogen Truecaller har dragit in 590 Mkr i riskkapital sedan starten. Säljs bolaget till en storspelare som Google blir det jackpot för grundarna.
Alan Mamedi och Nami Zarringhalam, grundare, Truecaller

29-30 Tinks grundare, 35 och 33 år
När Sven Hagströmer och SEB investerade i privatekonomiappen Tink värderades bolaget till 344 Mkr. Blir Tink en ledande aktör i Europa kan det bli jackpot för grundarna Daniel Kjellén och Fredrik Hedberg.
Daniel Kjellén och Fredrik Hedberg

Fotnot: Listan är ett axplock av de tech-entreprenörer och investerare som Di Digital bedömer ha det kapital och momentum som krävs för att kunna bli it-miljardärer i framtiden. Låg ålder har därför vägts in som en positiv faktor

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera